ΔΙΕΘΝΗ

Σόιμπλε και Σταϊνμάγερ οι επικρατέστεροι για να αντικαταστήσουν τον Γκάουκ

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2015, 18:45 / Ανανεώθηκε 4 Σεπτεμβρίου 2015, 19:08
Σόιμπλε και Σταϊνμάγερ οι επικρατέστεροι για να αντικαταστήσουν τον Γκάουκ
Facebook Twitter Whatsapp

Ακόμα καλά – καλά δεν ολοκληρώθηκε η θητεία του Γιοακίμ Γκάουκ και τα σενάρια προεδρολογίας στη Γερμανία άρχισαν... 

Ακόμα καλά – καλά δεν ολοκληρώθηκε η θητεία του Γιόακιμ Γκάουκ και τα σενάρια προεδρολογίας στη Γερμανία άρχισαν... 

Σύμφωνα με  δημοσίευμα της εφημερίδας Rheinische Post ως επικρατέστεροι διάδοχοι του Γκάουκ εμφανίζονται οι δύο δημοφιλέστεροι πολιτικοί στη Γερμανία: Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η θητεία του Προέδρου λήγει τον Μάιο του 2017, λίγους μήνες πριν από τις γενικές εκλογές, και ο ίδιος ο κ. Γκάουκ αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις του ήδη στις αρχές του 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα κ. Σταϊνμάγερ θα ενδιαφερόταν για το αξίωμα μόνο εάν επρόκειτο να προταθεί ως υποψήφιος των δύο μεγάλων κομμάτων, ωστόσο σε μια εκλογική χρονιά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι έχουν λάβει το 40% των ψήφων. Εάν αναλάμβανε ο νυν ΥΠΕΞ, επικρατέστερος για το υπουργείο Εξωτερικών θα ήταν ο σημερινός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα προτιμούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή στην Γερμανία Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως διάδοχο του κ. Γκάουκ. Ο κ. Σόιμπλε θεωρείτο φαβορί για τη θέση το 2003, ωστόσο την τελευταία στιγμή η Άνγκελα Μέρκελ προτίμησε να στηρίξει τον Χορστ Κέλερ, ο οποίος είχε προταθεί από τον τότε κυβερνητικό της εταίρο, τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).