Η Αυστρία και η Γερμανία συμφώνησαν να υποδεχθούν αμφότερες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τους οποίους η Ουγγαρία εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει στα σύνορά της τις επόμενες ώρες, όπως γνωστοποίησε σήμερα Σάββατο η καγκελαρία στη Βιέννη.

Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη εξαιτίας «της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή στα ουγγρικά σύνορα», ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν κατόπιν «συζήτησης» με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως διευκρίνισε η αυστριακή καγκελαρία στο πρακτορείο ειδήσεων APA.

«Λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στα ουγγρικά σύνορα η Αυστρία και η Γερμανία συμφωνούν σε αυτή την περίπτωση για τη συνέχιση του ταξιδιού των προσφύγων εντός του εδάφους τους», ανέφερε εξάλλου ο Φάιμαν σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωση το βράδυ χθες Παρασκευή, έπειτα από πολλές ημέρες αποκλεισμού, ότι αποδέχθηκε να μετακινηθούν περίπου 100 λεωφορεία προς τα σύνορα με την Αυστρία, όπως επιθυμούσαν περίπου 1.200 πρόσφυγες που κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και σε πολλούς άλλους που είχαν συγκεντρωθεί στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης παρότι όλα τα δρομολόγια των τρένων είχαν ακυρωθεί.

Ανεξάρτητα από τη χειρονομία αυτή πάντως, η Βιέννη και το Βερολίνο συνεχίζουν να αναμένουν από την Ουγγαρία «να τηρήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με τη συνθήκη του Δουβλίνου», η οποία ορίζει το καθεστώς ασύλου στην ΕΕ, διεμήνυσε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Εκατοντάδες μετανάστες αναχώρησαν από την κεντρική Βουδαπέστη πριν από λίγο επιβαίνοντας σε μια μεγάλη οχηματοπομπή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Πολλοί από αυτούς χαμογελούσαν και αποχαιρετούσαν τους Ούγγρους εθελοντές που τους πήγαν φαγητό και νερό τις τελευταίες ημέρες, έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό της Βουδαπέστης όπου είχαν κατασκηνώσει μετά την ακύρωση όλων των δρομολογίων των τρένων από τις αρχές.