Τα Ηνωμένα Έθνη θα διαθέσουν ένα επιπρόσθετο ποσό ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους στην Υεμένη, ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (CERF) του ΟΗΕ συνεχίζει να προσφέρει κρίσιμη χρηματοδότηση «στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, αλλά χρειάζονται επειγόντως περισσότερα κεφάλαια», ανέφερε ο Στίβεν Ο'Μπράιεν, ο επικεφαλής των ΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Το ποσό των 15 εκατ. δολαρίων που θα διαθέσει το CERF αυξάνει το σύνολο του ποσού που διαθέτει ο ΟΗΕ για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στην Υεμένη στα $44 εκατ. φέτος, σημείωσε το OCHA.

«Ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει το τίμημα της σύρραξης: οι τέσσερις στους πέντε Υεμενίτες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι», υπενθύμισε ο Ο'Μπράιεν.

Το OCHA υπολογίζει ότι 21 εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης, το 80% του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 12,9 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της διατροφικής ανασφάλειας και 20 εκατομμύρια στερούνται υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης ή υγιεινής.