Ο πρόεδρος του ελβετικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) ζήτησε να παγώσει οικονομική βοήθεια που χορηγεί η χώρα του στην Ουγγαρία στο πλαίσιο συμφωνίας με την ΕΕ «λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή και του σκανδάλου με τους πρόσφυγες».

Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που καταβάλλει η Ελβετία σε αρκετές χώρες που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες χαρακτηρίζεται ως «το δισεκατομμύριο της συνοχής».

«Θα πρέπει να παγώσει» η καταβολή του ποσού που λαμβάνει η Ουγγαρία, σημείωσε ο Κριστιάν Λεβρά σε δηλώσεις που έκανε στην SonntagsBlick.

Όσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας «Βίκτορ Όρμπαν δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ελβετία θα πρέπει να παρακρατεί τις δόσεις για την Ουγγαρία», σημείωσε ο πρόεδρος του PS σε συνέντευξή του στην SonntagsBlick.

Αντ'αυτής επιπρόσθετοι οικονομικοί πόροι θα πρέπει να χορηγηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, σε οργανώσεις που προστατεύουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διασχίζουν την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του PS εισηγείται επίσης στις αρχές να απαγορεύσουν την είσοδο στην Ελβετία του Όρμπαν, ο οποίος έχει επικριθεί κυρίως για την κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία ο οποίος έχει στόχο να ανακόψει τη ροή των μεταναστών.

Η Ελβετία καταβάλλει 1,3 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (περίπου 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ) σε περίπου 12 χώρες συμβάλλοντας στη διεύρυνση της ΕΕ.