Τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να φιλοξενηθούν πρόσφυγες από τη Συρία απέρριψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ηγέτης των κεντροαριστερών Εργατικών, Ισαάκ Χέρτσογκ, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σιωνιστική Ένωση), έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να απορροφήσει πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία, γείτονα στα βόρεια τον οποίο το Ισραήλ θεωρεί εχθρική χώρα.

Σε σχόλιά του στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ δεν είναι αδιάφορο απέναντι στην ανθρώπινη τραγωδία με τους πρόσφυγες από τη Συρία και πρόσθεσε ότι στα ισραηλινά νοσοκομεία νοσηλεύονται τραυματίες από τον εμφύλιο στη χώρα.

«Ωστόσο, το Ισραήλ είναι ένα πολύ μικρό κράτος. Δεν έχει γεωγραφικό ή δημογραφικό βάθος», είπε ο δεξιός πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υποδοχή Αράβων προσφύγων θα προκαλέσει δημογραφική ανισορροπία σε ένα κυρίως εβραϊκό κράτος, όπου σχεδόν το ένα πέμπτο από τα 8,3 εκατομμύρια των πολιτών του είναι Άραβες.

Παρότι δεν έχουν υπάρξει διεθνείς εκκλήσεις προς το Ισραήλ να ανοίξει τα σύνορά του στους Σύρους, ο κ. Χέρτσογκ είπε ότι ο κ. Νετανιάχου έχει ηθικό χρέος να δεχτεί πρόσφυγες.