Πόλεμοι, συγκρούσεις, θάνατος και φτώχεια… Εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να ψάξουν ένα καλύτερο μέλλον, είτε λόγω πολέμων, είτε λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στις χώρες τους.  Μετανάστες και πρόσφυγες που ενώ γλίτωσαν από τους εμφύλιους και τους τζιχαντιστές, αντικρίζουν το χειρότερο πρόσωπο της Ευρώπης, τις χώρες που τους αντιμετωπίζουν ως «μιάσματα» και κάνουν ότι μπορούν για να τους δυσκολέψουν την αναζήτηση για το καινούργιο τους σπίτι.

Η κατά τον ΟΗΕ χειρότερη μεταναστευτική κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Από τα Βαλκάνια έως τη Μεσόγειο, από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική, οι θερμές «ζώνες» του πλανήτη τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί, την ώρα που πολλοί από αυτούς που φεύγουν δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους. Είτε θα πνιγούν σε κάποιο ναυάγιο, είτε θα πεθάνουν από ασφυξία σε κάποιο φορτηγό όπου κρύφτηκαν για να περάσουν τα σύνορα…

Βαλκάνια

Τα Βαλκάνια, η γειτονιά μας, τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν ενδεχομένως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, από τη Συρία και το Αφγανιστάν κυρίως, κατακλύζουν την Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην δυτική Ευρώπη και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, ταξιδεύοντας με ότι μέσο βρουν: Τρένα, αυτοκίνητα, λεωφορεία ή ακόμα και με τα πόδια…

Πολλές από τις χώρες απ όπου περνάνε οι πρόσφυγες φροντίζουν να δείξουν περίσσια Ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» (μέσα σε πολλά εισαγωγικά): Επιστρατεύουν αστυνομία και στρατό, τους στοιβάζουν σε καταυλισμούς χωρίς βασικές υποδομές και όταν τολμούν να διαμαρτυρηθούν, στέλνουν τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών. Οι συγκλονιστικές εικόνες από την Ουγγαρία – οι οποίες και θυμίζουν τις σκοτεινότερες εποχές της Ευρώπης- είναι πρόσφατο και ενδεικτικό παράδειγμα.

Μέση Ανατολή

Ο εμφύλιος στη Συρία και η συνεπακόλουθη βία στο γειτονικό Ιράκ, η προέλαση και οι βιαιότητες των τζιχαντιστών έχουν μετατρέψει την περιοχή σε μία «μαύρη τρύπα». Περίπου 12 εκατομμύρια σύροι πολίτες και ακόμη 3 εκατομμύρια Ιρακινοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους τα τελευταία χρόνια. Βασικοί τους προορισμοί είναι οι γειτονικές χώρες, οι οποίες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους υποδεχτούν. Με τις ανάλογες επιπτώσεις ωστόσο. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται μία πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στην Ιορδανία, η ανεργία έχει σχεδόν διπλασιαστεί στις περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων. Από την άλλη, οι πρόσφυγες αποτελούν το 20% του συνολικού πληθυσμού του Λιβάνου.

Ειδικότερα, η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της 1,9 εκατομμύρια πρόσφυγες, ο Λίβανος 1,1 εκατομμύριο, η Ιορδανία 629.000, και η Αίγυπτος 132.000.

Νοτιοανατολική Ασία

Οι μετανάστες Ροχίνγκια της Μιανάμαρ είναι μια μουσουλμανική μειονότητα χωρίς πατρίδα, η οποία θεωρείται από τον ΟΗΕ ένας από τους περισσότερο διωκόμενους λαούς στον κόσμο.

Η χούντα της Μιανμάρ τούς έχει στερήσει την υπηκοότητα και σε βάρος τους επιβάλλονται περιορισμοί στα ταξίδια, στην εργασία, στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ακόμη και στον γάμο.

Δίχως βασικά πολιτικά δικαιώματα, είναι στην κυριολεξία πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αποκλεισμένοι από την οικονομική ζωή των χωρών τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μεταναστεύουν κατά χιλιάδες κυρίως προς την Ινδονησία και τη Μαλαισία.  

Βόρεια Αφρική

Ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης άνοιξε τον κουτί της Πανδώρας. Η χώρα πρακτικά εξαφανίστηκε, σαφής πολιτική εξουσία δεν υπάρχει και τη σύγκρουση να συνεχίζεται μεταξύ φυλάρχων, συμμοριών και τζιχαντιστικών ομάδων για τον έλεγχο όσο γίνεται μεγαλύτερων εδαφών.

Εκ των πραγμάτων, η κατάρρευση του κράτους και η ανομία που ακολούθησε έκαναν τη διακίνηση ανθρώπων μία εύκολη και προσοδοφόρα ασχολία. Εκατοντάδες σαπιοκάραβα ασφυκτικά γεμάτα από ανθρώπους  από το Νότιο Σουδάν, την Ερυθραία και τη Νιγηρία  ξεκινούν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Πολλά εξ αυτών δεν πρόλαβαν να πιάσουν λιμάνι. Βυθίστηκαν στα νερά της Μεσογείου παίρνοντας μαζί τους στον υγρό τάφο πολλούς άτυχους μετανάστες

Ανατολική Ευρώπη

Ο εμφύλιος που ξέσπασε στον απόηχο της ανατροπής του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία, πέρα από την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία της χώρας, ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, η Γερμανία και οι Ιταλία αρνήθηκαν τις αιτήσεις των ουκρανών πολιτών, την ώρα που η ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές των συγκρούσεων φτάνει στην κυριολεξία με το σταγονόμετρο.

Συνολικά 867.000 εγκατέλειψαν την Ουκρανία, και οι περισσότεροι εξ αυτών φιλοξενούνται από τη γειτονική Ρωσία…