Την πρόθεσή της Γαλλίας να δεχθεί στο έδαφός της 24.031 πρόσφυγες επιβεβαίωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 

Αυτή η απόφαση έρχεται μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Γερμανία και τη Γαλλία να υποδεχθούν 31.443 και 24.031 πρόσφυγες αντιστοίχως ώστε να ανακουφίσουν τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες της πρώτης γραμμής (Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία) καθώς επιταχύνεται η μεταναστευτική κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ:

Η Γαλλία θα δεχθεί στο έδαφός της 24.000 πρόσφυγες στα επόμενα δύο χρόνια. Η κρίση που προκαλείται από την συρροή προσφύγων και μεταναστών στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης "μπορεί να ελεγχθεί. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης την πραγματοποίηση από σήμερα αναγνωριστικών πτήσεων επάνω από τη Συρία, οι οποίες θα επιτρέψουν τον σχεδιασμό αεροπορικών επιδρομών κατά του Ισλαμικού Κράτους, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι το Παρίσι θα "διατηρήσει την αυτονομία των αποφάσεων και των ενεργειών".

Ο Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

"Θα ήταν ασυνεπές και μη ρεαλιστικό να στείλουμε γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος στη Συρία.

Δεν θα πραγματοποιήσουμε χερσαία επέμβαση, όπως δεν το κάναμε στο Ιράκ", πρόσθεσε ο Ολάντ.

Μεθαύριο, Τετάρτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Επιτροπή και ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα ζητήσουν από τα κράτη μέλη να κατανείμουν επειγόντως εντός της ΕΕ 120.000 επιπλέον πρόσφυγες.

Η Γερμανία (26,2%), η Γαλλία (20%) και η Ισπανία (12,4%, δηλαδή 14.931 πρόσφυγες) πρόκειται να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη αναλογία προσφύγων, σύμφωνα μ' αυτή τη νέα πρόταση.
 
Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία πρόκειται να υποδεχθεί περίπου 10.000 πρόσφυγες που αποβιβάσθηκαν στις ελληνικές ακτές, 10.800 που έφθασαν στην Ουγγαρία και 3.100 που έφθασαν στην Ιταλία.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα υποδεχθεί περίπου 13.200 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα, 14.100 στην Ουγγαρία και περισσότερους από 4.000 που έφθασαν στην Ιταλία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή.

Επιβεβαιώνοντας τους αριθμούς που είχαν δημοσιευθεί στην ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant, η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να θέσει την Τουρκία και όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ σ' έναν νέο κατάλογο "ασφαλών" χωρών, ενδεχόμενα αιτήματα για άσυλο πολιτών των οποίων θα εξετάζονται με ταχύτητα ώστε να επιταχύνεται η απέλαση των περισσοτέρων εξ αυτών.