Την εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος η μεταναστευτική κρίση να «αμαυρώσει την εικόνα της Ευρώπης», αν δεν αναληφθούν σημαντικές προσπάθειες για την επίλυσή της, εκτίμησε σήμερα από την Τεχεράνη ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργάγιο.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ο Μαργάγιο δήλωσε ότι «από δεοντολογικής και πρακτικής πλευράς, για να μην αμαυρωθεί η εικόνα της Ευρώπης, και συνεπώς να ευνοηθεί ο εξτρεμισμός, πρέπει να καταβάλουμε τις μέγιστες προσπάθειες" για να επιλύσουμε τη μεταναστευτική κρίση.

Ο Ισπανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάστασή της, η χώρα του «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, να τους προσφέρει στέγη και κοινωνικές υπηρεσίες», χωρίς όμως να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό.

Από την πλευρά του ο Ζαρίφ υπενθύμισε την άποψη της χώρας του για το θέμα, δηλαδή ότι «το πρόβλημα της Συρίας πρέπει να διευθετηθεί με πολιτικά μέσα. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση».

Αναφορικά με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Ζαρίφ επεσήμανε ότι «μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει» για την τύχη του, ενώ πρόσθεσε ότι:

Αυτοί που έθεσαν όρους τα δύο ή τρία τελευταία χρόνια σχετικά με τον Σύρο πρόεδρο ευθύνονται για τη συνέχιση του πολέμου στη Συρία και για το αίμα που χύνεται στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, οι χώρες αυτές «πρέπει να βάλουν στην άκρη το συντομότερο δυνατό τον εγωισμό τους και να επιτρέψουν στο συριακό λαό να πάρει μια απόφαση μέσω των νόμιμων θεσμών, μέσω του διαλόγου για την προώθηση της ειρήνευσης και της συμφιλίωσης, μέσω μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μέσω εκλογών».

Και ο Μαργάγιο τάχθηκε υπέρ του «διαλόγου» στη Συρία προκειμένου να βρεθεί «μια λογική λύση».