Η Ρουμανία μπορεί να δεχθεί 1785 μετανάστες εθελοντικά για να βοηθήσει να αποφορτιστεί η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το κύμα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, αλλά είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε υποχρεωτική ποσόστωση στην κατανομή των μεταναστών, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, με βάση σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή ποσόστωσης από τη Ρουμανία αναμένεται να φιλοξενήσει 6351 αιτούντες άσυλο.

«Πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα με ηρεμία και υπευθυνότητα και να είμαστε αλληλέγγυοι με χώρες που έχουν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Δεν νομίζω ότι η λύση είναι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις» είπε ο κ. Γιοχάνις.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος είπε ότι δεν αναμένεται κύμα προσφύγων προς τα ρουμανικά σύνορα τις επόμενες μέρες.

«Εμείς δεν είμαστε στο χώρο Σένγκεν και οι μετανάστες πρέπει να εκπληρώνουν κάποιους όρους αν θέλουν να εισέλθουν στη Ρουμανία» τόνισε.

Και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι η Ρουμανία δεν συμφωνεί με την υποχρεωτική ποσόστωση στην κατανομή προσφύγων.

«Ο πρόεδρος είπε ότι η Ρουμανία μπορεί τώρα να δεχθεί 1785 μετανάστες. Αυτός είναι ο αριθμός που μπορούμε να διαχειριστούμε και είμαι ικανοποιημένος που έχουμε κοινή θέση» ανέφερε ο κ. Πόντα.

Το μεταναστευτικό ζήτημα εξετάζεται σε συνεδρίαση των Επιτροπών Άμυνας, Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας και της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την ένταξη στο χώρο Σένγκεν, στο Βουκουρέστι.