Η συνθήκη του «Δουβλίνου» δεν λειτουργεί πια, ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία ταυτόχρονα χαιρέτισε το σχέδιο της ΕΕ για ποσόστωση των προσφύγων. 

«Υπάρχει ένα άλλο βήμα που πρέπει να γίνει διότι ούτε η Γερμανία ούτε η Σουηδία μπορούν να καθορίσουν τον αριθμό προσφύγων, δεδομένου ότι εξαρτάται από την κατάσταση επί τόπου. Χρειαζόμαστε ένα ανοιχτό σύστημα προκειμένου να κατανέμουμε εκείνους που έχουν δικαίωμα ασύλου», τόνισε η κ. Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λέφβεν στην Καγκελαρία και πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητηθεί μια νέα πολιτική ασύλου. 

«Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Μεσόγειο. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιταλία μπορούν να δεχθούν όλους τους πρόσφυγες», δήλωσε και συνέχισε: 

Σπανίως είμαι τόσο πεπεισμένη όσο για το ό,τι αυτή η υπόθεση θα καθορίσει επίσης το μέλλον της Ευρώπης και το εάν η ήπειρός μας πραγματικά αποδέχεται την αξία της ατομικής ελευθερίας. Σε αυτό το θέμα, μας παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Και δεν λέμε ότι η Συρία είναι μακριά, αλλά απλώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα.