Η Ισπανία είναι έτοιμη να δεχτεί όσους πρόσφυγες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, σε μια εντυπωσιακή στροφή της Μαδρίτης, μετά τον ισχυρισμό της ότι της ζητείται να δεχτεί πάρα πολλούς.

«Η Ισπανία θα δεχτεί τους πρόσφυγες που η Ευρωπαϊκή Ένωση μας ζητά να δεχτούμε», δήλωσε η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία σε συνέντευξη της στον τηλεοπτικό σταθμό La Sexta.

Η Σανταμαρία δεν συζήτησε για αριθμούς, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προγραμματισμένο να προτείνει την Τετάρτη ποσοστώσεις στα κράτη μέλη για την επανεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία. Από αυτούς, περισσότεροι από 19.000 θα μετακινηθούν στην Ισπανία.

Τα σχόλια φαίνονται να είναι μια στροφή της ισπανικής κυβέρνησης που ήταν αντίθετη στην αρχική πρόταση της Επιτροπής του Μαΐου, με το αιτιολογικό ότι το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα (22%) και οι μετανάστες που φτάνουν στο έδαφός της κατευθείαν από την Αφρική περιορίζουν τη δυνατότητα απορρόφησης και άλλων.

Η Επιτροπή αρχικά είχε προτείνει η Ισπανία να δεχτεί περίπου 6.000 πρόσφυγες, από όσους ήδη βρίσκονταν στην ΕΕ και άλλους που βρίσκονταν από έξω από την Ένωση, αλλά η Ισπανία είχε συμφωνήσει να δεχτεί μόλις 2.749.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Σανταμαρία ισχυρίστηκε πως η Ισπανία δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες, επειδή οι δυνατότητες της να τους δεχτεί έχουν κορεστεί.

Σχετικά με τους λόγους αλλαγής στάσης η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως η κατάσταση έχει αλλάξει, με την προσοχή να μετατίθεται από τους μετανάστες που διασχίζουν την Μεσόγειο από την Λιβύη σε μια προσφυγική κρίση στην ανατολική Ευρώπη.