Σημερινή δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον κεντροδεξιό κυβερνώντα συνασπισμό της Πορτογαλίας έναντι των κεντροαριστερών σοσιαλιστών, θέτοντας τέλος στην ισοπαλία των τελευταίων μηνών μεταξύ των δύο βασικών αντίπαλων παρατάξεων.

Βάσει της δημοσκόπησης, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, οι σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα CDS-PP, συγκεντρώνουν από κοινού ποσοστό 38,9% στην πρόθεση ψήφου συγκριτικά με 37,8% τον Ιούλιο.

Το ποσοστό των σοσιαλιστών μειώθηκε στο 33,3% από το 38%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Aximage που δημοσιεύθηκε στην οικονομική εφημερίδα Jornal de Negocios.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που καταγράφει καθοριστική μεταβολή των ποσοστών μιας από τις δύο παρατάξεις και δείχνει ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός θα μπορούσε να επανεκλεγεί στις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου παρά την πολιτική της σκληρής λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης.

Η δημοσκόπηση της Aximage, σε δείγμα 602 ερωτηθέντων, διεξήχθη μεταξύ 4 και 7 Σεπτεμβρίου και έχει περιθώριο στατιστικού λάθους 4 ποσοστιαίων μονάδων.