Καθώς πολλαπλασιάζονται οι πρωτοβουλίες για βοήθεια και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη, ένα ακροδεξιό κόμμα στην Ιταλία δημιούργησε μια τηλεφωνική γραμμή για να παράσχει βοήθεια αλλά αποκλειστικά σε φτωχούς πολίτες της χώρας. 

Η «πρόκληση» αυτή προήλθε από την τοπική οργάνωση της Τοσκάνης του κόμματος Fratelli d' Italia (FDI). Το κόμμα αυτό στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 4%.

«Αναλαμβάνουμε δράση δεδομένου ότι η περιοχή, που χρηματοδοτείται από τους πολίτες της Τοσκάνης, παρέχει μια υπηρεσία αποκλειστικά για αυτούς που θέλουν να προσφέρουν φιλοξενία σε πρόσφυγες» είπε ο Τζοβάνι Ντοντσέλι, σύμφωνα με την εφημερίδα La Nazione.

Η τηλεφωνική γραμμή που έχει δημιουργηθεί από τις στην περιοχή της Τοσκάνης αφορά μόνο την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες. »Δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύεται να προσφέρω από το ίδιο τηλέφωνο φιλοξενία σε Ιταλούς που έχουν ανάγκη», επέμεινε ο Ντοντσέλι ανακοινώνοντας ότι έχει δημιουργήσει μια άλλη, ειδική τηλεφωνική γραμμή, για Ιταλούς που θέλουν να φιλοξενήσουν συμπατριώτες τους.