Οι υπηρεσίες πυρηνικής ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν στις λεπτομέρειες για τους ελέγχους ασφαλείας των 143 πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται στο ευρωπαϊκό έδαφος σε μια προσπάθεια αποτροπής πυρηνικού δυστυχήματος ανάλογου με αυτό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον Μάρτιο να υποβάλουν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας σε ένα τεστ αντοχής, όμως από τότε οι ειδικοί των εθνικών υπηρεσιών ατομικής ενέργειας συζητούν τις λεπτομέρειες.

Ο Γκύντερ Ετινγκερ, o επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, ήθελε οι έλεγχοι αυτοί να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διευρυμένοι και να περιλαμβάνουν ακόμα και την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, όμως άλλες υπηρεσίες, όπως αυτή της Γαλλίας, επέμειναν πως κάτι τέτοιο πρέπει να το χειριστούν αποκλειστικά οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισήμαναν πως η συμφωνία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης με την Αυστρία να είναι η τελευταία χώρα που ενέκρινε το κείμενο, λεπτομέρειες του οποίου δεν έγιναν γνωστές.

Πολλοί από τους 143 αντιδραστήρες της ΕΕ είναι ηλικίας 30 ετών και πάνω.