Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Υεμένης πρέπει να υπογράψει «το συντομότερο δυνατόν» μία συμφωνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας. Νέες σφοδρές συγκρούσεις. Ο πρόεδρος Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε έτοιμος να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία σήμερα, στο πλαίσιο του διαλόγου, αλλά είπε ότι θα πολεμήσει εκείνους που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα, όπου οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτησή του.

Όπως είπε ο ίδιος δεν δέχεται διαταγές από καμία ξένη δύναμη. «Πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία. Βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υπογραφή της εδώ και καιρό» είπε ο Χέιγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Τον έχουμε καλέσει να το πράξει και δεν είναι θέμα διαταγής από ξένες δυνάμεις, είναι για το συμφέρον της ίδιας της χώρας του και το δικό του συμφέρον τώρα να υπάρξει εκεί μία μεταβίβαση εξουσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί. Επομένως, ειλικρινά ελπίζω ο πρόεδρος να υπογράψει τη συμφωνία και να το κάνει το συντομότερο δυνατόν».

Ο πρόεδρος της Υεμένης δήλωσε πως ελπίζει ότι η Υεμένη δεν θα γίνει ένα «αποτυχημένο κράτος», ή ένα καταφύγιο της Αλ Κάιντα, προσθέτοντας ότι ο λαός της Υεμένης επιθυμεί την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

«Η Υεμένη, ελπίζω, δεν θα γίνει ένα 'αποτυχημένο κράτος' ή μία άλλη Σομαλία. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να επιδιώκουν μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας... η βία θα εξουδετερωθεί και η οικονομία θα ανοικοδομηθεί», δηλώνει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Νέες σφοδρές συγκρούσεις

Mετά την νυχτερινή ανάπαυλα,  νέες σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη συνοικία Αλ-Χασάμπα στη βόρεια Σαναά ανάμεσα στα μέλη της ισχυρής φυλής Χάσιντ και τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στην ίδια συνοικία, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία για την αποχώρησή του από την εξουσία.

Οι συγκρούσεις διακόπηκαν τη νύκτα, όταν ο πρόεδρος της Υεμένης απηύθυνε έκκληση προς τους οπαδούς του αρχηγού της φυλής Χάσιντ Σεΐχη Σάντεκ αλ-Αχμαρ να αποσυρθούν από τα δημόσια κτίρια που είχαν καταλάβει, ανάμεσά τους και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA.

O Σεΐχης Σάντεκ αλ-Αχμαρ, πρώην υποστηρικτής του προέδρου της Υεμένης, συντάχθηκε τον Μάρτιο με την αντιπολίτευση. Ο ίδιος ο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ προέρχεται από τη φυλή Χάσιντ.