Αυξήθηκε σημαντικά η προσέλευση προσφύγων στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των σερβικών αρχών, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έφτασαν περίπου 5000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων, αφού ξεκουράστηκαν για λίγες ώρες, συνέχισαν για τα ουγγρικά σύνορα.

Βάσει των εκτιμήσεων της σερβικής αστυνομίας, από χθες το μεσημέρι, στην Ουγγαρία εισήλθαν 3300 πρόσφυγες και μετανάστες.

Εξαιτίας της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας και της παρατεταμένης βροχόπτωσης υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κουβέρτες, αντίσκηνα και ζεστά ρούχα. Ο σερβικός ερυθρός Σταυρός, σε συνεργασία με τη UNICEF, άρχισε να μοιράζει κουβέρτες στα πάρκα του Βελιγραδίου, όπου βρίσκονται μετανάστες, ενώ πολίτες σπεύδουν συνεχώς, προμηθεύοντας τους με ζεστά ρούχα.

Η αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία εικοσιτετράωρα οφείλεται στο γεγονός, ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου η Ουγγαρία θα θέσει σε ισχύ το νέο νόμο, βάσει του οποίου η παράνομη είσοδος στη χώρα θα αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα και θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από τρία έως πέντε έτη.

Επίσης, μέχρι της 20 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ουγγρικού στρατού κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία. Ήδη, οι ουγγρικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν, από χθες, στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με τη Σερβία, με αντικείμενο την αποτροπή εισόδου παράτυπων μεταναστών.

Στο Βελιγράδι προκαλεί προβληματισμό η συμπεριφορά της Βουδαπέστης στον χειρισμό του μεταναστευτικού, ενώ οι ανησυχίες εντείνονται, καθώς η ουγγρική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιοριστεί μόνο σε μέτρα αποκλεισμού της εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών.

Ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Πέτερ Σιάρτο, σε συνέντευξή του στο σερβικό εβδομαδιαίο περιοδικό Novi Magazin, δήλωσε ότι «όλοι οι μετανάστες, των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου απορριφθεί, θα επιστραφούν στη Σερβία».

Ο Πέτερ Σιάρτο ανέφερε ότι από τους 166.000 παράτυπους μετανάστες που εισήλθαν στην Ουγγαρία, το 99% αυτών προήλθαν από τη Σερβία, όπου και θα απελαθούν μετά την απόρριψη του αιτήματος για την παροχή ασύλου.