Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Ενωτικός Πίτερ Ρόμπινσον, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, καθώς δεν εξασφάλισε τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να ανασταλεί η λειτουργία του τοπικού κοινοβουλίου, σε μια από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις που έχει γνωρίσει η επαρχία της Βρετανίας εδώ και μια δεκαετία, με αφορμή μια δολοφονία που φέρει τη «σφραγίδα» του IRA.

«Κατόπιν της απόφασης των Δημοκρατικών, των Εθνικιστών και του UUP να συνεχίσουν σαν να μην συνέβαινε τίποτα στο κοινοβούλιο, παραιτούμαι από τα καθήκοντα του πρωθυπουργού και οι άλλοι υπουργοί του DUP (σ.σ. του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος) θα παραιτηθούν αμέσως, εκτός από την Αρλίν Φόστερ», την υπουργό Οικονομικών, είπε ο Ρόμπινσον.

Η Φόστερ θα παραμείνει στη θέση της και θα αναλάβει επίσης καθήκοντα «προσωρινής πρωθυπουργού», επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού, ώστε το DUP να διασφαλίσει ότι τα άλλα κόμματα δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις «οικονομικές ή άλλες» που θα μπορούσαν «να βλάψουν τη Βόρεια Ιρλανδία», εξήγησε.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Ρόμπινσον και των τριών υπουργών του DUP από την κυβέρνηση έγινε λίγες ώρες αφότου απορρίφθηκε από μια κοινοβουλευτική επιτροπή, αρμόδια για την ημερήσια διάταξη στο κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, το αίτημά του για διακοπή των συνεδριάσεων.

Ο Ρόμπινσον είχε ζητήσει αυτή τη διακοπή λόγω της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις του με τον εταίρο του στην κυβέρνηση, το Σιν Φέιν. Είχε κατηγορήσει μάλιστα το πρώην πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) ότι φέρεται «ανέντιμα» παριστάνοντας ότι ο IRA δεν υπάρχει πια.

Η ένταση αυτή πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από τη δολοφονία, στα μέσα Αυγούστου, ενός πρώην στελέχους του IRA, του Κέβιν ΜακΓκουίγκαν, με τρόπο που θύμιζε τις «τιμωρητικές» δολοφονίες που διέπραττε η οργάνωση.