Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε εργαστήριο του Αμερικανικού Στρατού, καθώς βρέθηκαν στελέχη βουβωνικής πανώλης σε καταψύκτη έξω από την επίσημη περιοχή περιστολής στο Έντζγουντ της πολιτείας Μέριλαντ.

"Έχει ξεκινήσει έρευνα του στρατού," είπε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Πίτερ Κουκ κατά την καθημερινή ενημέρωση τύπου, προσθέτοντας, "Αναμένουμε τα αποτελέσματα [...] τον Οκτώβριο. [...] Προσβλέπουμε στη λύση του προγράμματος αυτού."

Ο Κουκ εξήγησε ότι γίνονται δύο έρευνες για το συμβάν, η μία από τον στρατό για την απόδοση ευθυνών και άλλη μία από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC), στην έδρα τους στην Ατλάντα.

Σε έρευνα στις 17 Αυγούστου, επιθεωρητές του CDC ξεσκέπασαν μια σειρά από προχειρότητες σε διαδικασίες ασφάλειας στο ίδιο εργαστήριο, το οποίο έκλεισε με διαταγή του πολιτικού υπεύθυνου για θέματα του Αμερικανικού Στρατού στο υπουργείο Άμυνας, του Τζον Μακ Χιού, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ο Κουκ επιβεβαίωσε την ανακάλυψη του ιού εκτός της περιοχής περιστολής στο εργαστήριο και είπε ότι ο Στρατός συνεργαζόταν με το CDC. Το στέλεχος του ιού δεν ήταν μεταδοτικό, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του προσωπικού ή του ευρύτερου κοινού."

Είναι το δεύτερο επεισόδιο που αφορά μη σωστή διαχείρηση βακτηριδίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χημικό πόλεμο, το οποίο αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει το υπουργείο. Τον Μάιο φέτος, το υπουργείο είχε πει ότι σπόροι βακτηριακού άνθρακα είχαν σταλεί κατά λάθος σε 18 εργαστήρια στις ΗΠΑ. Στην αρχή όμως της εβδομάδας αυτής αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα δείγματα του θανατηφόρου βακτηριδίου είχαν σταλεί σε 194 εργαστήρια στις ΗΠΑ και σε 9 χώρες στο εξωτερικό κατά λάθος.

Η βουβωνική πανώλη σκότωσε περίπου 50% του πληθυσμού της Ευρώπης μέσα σε τέσσερα χρόνια, τον 14ο αιώνα. Σήμερα τα θανατηφόρα περιστατικά περιορίζονται από τη χρήση αντιβιωτικών στο 10%.