Αξιωματικοί εκπαιδεύτηκαν σε διάσημη στρατιωτική σχολή του Πακιστάν, η οποία ενισχύει τις προκαταλήψεις τους κατά των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Wikileaks, γεγονός που υπογραμμίζει την ανησυχία για την έκρηξη αντι-αμερικανικού αισθήματος στη χώρα σε μία εποχή κατά την οποία οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Ισλαμαμπάντ είναι τεταμένες. Σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Πακιστάν, Αν Πάτερσον, διαπίστωσε ότι οι αξιωματικοί στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας (NDU) ήταν «αφελείς και προκατειλημμένοι» κατά των ΗΠΑ, βασικού συμμάχου του Πακιστάν, που παρέχει στη χώρα δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Από την ημέρα της επιχείρησης εξόντωσης από τις αμερικανικές δυνάμεις του Οσάμα μπιν Λάντεν, στο Πακιστάν, όπου ο ηγέτης της αλ Κάιντα προφανώς ζούσε επί χρόνια, εκφράζονται φόβοι ότι ο πακιστανικός στρατός μπορεί να συγκεντρώνει στους κόλπους του οπαδούς των ενόπλων ισλαμιστών.

Ο πακιστανικός στρατός ελέγχει επίσης το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας και μία σειρά επιθέσεων κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων έχει εντείνει τους φόβους σχετικά με την ασφάλεια αυτών των όπλων.

«Η ελίτ αυτής της ομάδας συνταγματαρχών και ταξιάρχων εκπαιδεύονται με προκατάληψη στο NDU και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ακούνε διαφορετικές απόψεις για τις ΗΠΑ» αναφέρει το τηλεγράφημα του Wikileaks, επικαλούμενο την Πάτερσον, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Dawn.

«Δεδομένης της προκατάληψης των εκπαιδευτών, θεωρούμε επίσης ότι θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής για τους εκπαιδευτές» είπε η ίδια.

Ορισμένοι από τους αξιωματικούς θεωρούσαν ότι η CIA ήταν υπεύθυνη για τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Χαμαγιούν Καν, καθηγητής στο NDU, ωστόσο, διαψεύδει ότι στο πανεπιστήμιο διδάσκεται ο αντι-αμερικανισμός. «Δεν έχω δει κρούσματα προκατάληψης όπως έχει αναφέρει εδώ (η Πάτερσον)» λέει.

Η Dawn έγραψε ότι δεκάδες τηλεγραφήματα από αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο έδειξαν επίσης ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρακολουθούν και να ελέγχουν στενά τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα του Πακιστάν.