Ως πρώτο βήμα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θεωρείται η έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ παλαιστινιακού ψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο η σημαία της Παλαιστινιακής Αρχής θα μπορεί πλέον να κυματίζει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, εξόργισε το Ισραήλ.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία καθώς από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, τα 119 ψήφισαν υπέρ της πρότασης. Μεταξύ των οκτώ κρατών που την καταψήφισαν συγκαταλέγονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Οι περισσότερες χώρες-μέλη της 28μελούς Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μεταξύ των 45 κρατών που απείχαν από την ψηφοφορία. Από τα μέλη της ΕΕ, υπέρ της πρότασης ψήφισαν εκτός από τη Γαλλία και η Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Μάλτα, Πολωνία καθώς και το Λουξεμβούργο και Βέλγιο.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι σημαίες των κρατών-παρατηρητών που δεν είναι μέλη του οργανισμού, όπως η Παλαιστίνη, μπορούν να υψωθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και σε γραφεία του οργανισμού, μετά τις σημαίες των κρατών-μελών.

Το μόνο άλλο μη-μέλος του ΟΗΕ και κράτος-παρατηρητής είναι το Βατικανό, το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει από κοινού στην κίνηση, λέγοντας ότι δεν ήξερε αν το ίδιο θα προχωρούσε σε ύψωση της σημαίας του σε περίπτωση που περνούσε η πρόταση.

Παλαιστίνιοι διπλωμάτες είπαν ότι η σημαία τους θα υψωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα απευθυνθεί στους ηγέτες κρατών-μελών στην ετήσια συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρέσβης του Ισραήλ Ρον Προσόρ άσκησε κριτική στη Συνέλευση για την αποδοχή της πρότασης, ενώ η πρέσβης των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ είπε ότιη ύψωση της παλαιστινιακής σημαίας δεν θα λειτουργήσει υπέρ της προσέγγισης των δύο πλευρών.