current views are: 1

12 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση19:51

Χαιρετίζει την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως είναι ενθαρρυντικό το ότι έχουν σταματήσει οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, μια αλλαγή ρητορικής σε σχέση με προηγουμένως όταν κατηγορούσε το Κίεβο ότι παραβιάζει την εκεχειρία.

Δημοσίευση 19:51’
αρθρο-newpost

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως είναι ενθαρρυντικό το ότι έχουν σταματήσει οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, μια αλλαγή ρητορικής σε σχέση με προηγουμένως όταν κατηγορούσε το Κίεβο ότι παραβιάζει την εκεχειρία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως είναι ενθαρρυντικό το ότι έχουν σταματήσει οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, μια αλλαγή ρητορικής σε σχέση με προηγουμένως όταν κατηγορούσε το Κίεβο ότι παραβιάζει την εκεχειρία.

Μέχρι πρόσφατα ο Πούτιν κατηγορούσε την Ουκρανία ότι απέτυχε να εφαρμόσει μια συμφωνία ειρήνης που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Είναι ενθαρρυντικό πως το κύριο πράγμα είναι ο τερματισμός των βομβαρδισμών του Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων καθώς και των ούτω καλουμένων εθελοντικών ταγμάτων της Ουκρανίας», δήλωσε από την πόλη Τσερσόνεους της Κριμαίας.

«Νομίζω πως σήμερα αυτό είναι το κυριότερο επίτευγμα».

Τόσο οι ουκρανικές δυνάμεις όσο και οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν εξακοντίσει κατηγορίες εναντίον η μία της άλλης πλευράς για τις επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας. Τώρα τηρούν σε γενικές γραμμές τη νέα εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του στην Ουκρανία να εφαρμόσει και άλλα στοιχεία της ειρηνευτικής συμφωνίας του Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων και η διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στο Κίεβο και στους εκπροσώπους των ανταρτών, και να εφαρμόσει νόμους για την αμνηστία των ανταρτών και την απόδοση καθεστώτος αυτονομίας στις περιοχές των ανταρτών.

Είπε πως είναι πιθανό να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, μια ιδέα στην οποία είχε αναφερθεί χθες σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Με βάση την αρχική συμφωνία, τα κύρια σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου θα πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, μια προοπτική που τώρα μοιάζει μακρινή.


σχετικα αρθρα