Σταμάτησε η έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν στην Ισλανδία που έχει δημιουργήσει προβλήματα στον εναέριο χώρο της βόρειας Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα βρετανός μετεωρολογικός αξιωματούχος. Το ηφαίστειο, η έκρηξη του οποίου άρχισε το Σάββατο, βγάζει μόνο ατμό και οι ανησυχίες για τα προβλήματα που δημιουργεί το νέφος τέφρας στην αεροπορική κυκλοφορία μειώνονται γρήγορα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα σταμάτησε εντελώς στις 05:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με γεωλόγο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας, ο οποίος πρόσθεσε πως ο καπνός που αναδύεται από το Γκρίμσβετν έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ μετέβη σήμερα στην περιοχή η οποία επλήγη από τη στάχτη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν και δήλωσε πως, καθώς τα χειρότερα έχουν περάσει, «μπορεί να αρχίσει ο καθαρισμός», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το γραφείο της.

«Η Ισλανδία επλήγη από μια φυσική καταστροφή και η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα για να βοηθήσει τους κατοίκους να καθαρίσουν την περιοχή που επλήγη από τα κατάλοιπα της στάχτης και να επιτρέψει στην αγροτική και στην οικονομική δραστηριότητα να επαναληφθούν ομαλά», δήλωσε η πρωθυπουργός επιστρέφοντας από την επίσκεψή της.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, χίλιοι Ισλανδοί έχουν πληγεί από την πτώση ηφαιστειακής τέφρας στο νότιο τμήμα του νησιού.

Στην ανακοίνωση από τις υπηρεσίες της πρωθυπουργού αναφέρεται επίσης ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στους αγρότες και τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα στην περιοχή θα εκτιμηθούν την Παρασκευή.

Ο εναέριος χώρος της Δανίας, ένα μικρό τμήμα του οποίου είχε κλείσει χθες για την κυκλοφορία άνοιξε και πάλι σήμερα στις 03:00 (ώρα Ελλάδας) αφού εξαφανίσθηκε το νέφος ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσε η δανική υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Naviair.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol ανακοίνωσε πως η τέφρα θα επηρεάσει το Βερολίνο από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας), καθώς και τις πτήσεις πάνω από τμήματα της Πολωνίας.

Περίπου 700 πτήσεις πρόκειται να ματαιωθούν σήμερα πάνω από τη Γερμανία, από τις 8.000 που γίνονται κανονικά, εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσε η Eurocontrol.

Σύμφωνα με την Eurocontrol, αυτή τη στιγμή δεν πετούν αεροπλάνα προς και από τα αεροδρόμια της Βρέμης και του Αμβούργου, που σε μια συνηθισμένη ημέρα διαχειρίζονται 120 και 480 πτήσεις αντιστοίχως.

Η Eurocontrol ανακοίνωσε πως δεν αναμένει ότι γερμανικά αεροδρόμια νοτίως της Βρέμης θα επηρεαστούν από την ηφαιστειακή τέφρα και δεν υπάρχουν περιορισμοί στις πτήσεις σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Στην Τσεχία, αεροπορικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας θα φτάσει στις βόρειες περιοχές της τσεχικής επικράτειας όμως οι συγκεντρώσεις τέφρας παραμένουν χαμηλές και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.