Ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ κατήγγειλε σήμερα "την πλήρη αποτυχία" της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορά της απέναντι στη συρροή μεταναστών και ζήτησε να ληφθούν "αποτελεσματικά" μέτρα.

"Αποτελεσματικά μέτρα είναι σήμερα απαραίτητα προκειμένου να σταματήσει η συρροή" απέναντι στην "πλήρη αποτυχία της ΕΕ", της οποίας "η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν λειτουργεί", ανέφερε σε μία ανακοίνωση.

Η ικανότητα υποδοχής μεταναστών της Γερμανίας "έχει φθάσει τα όριά της" και "το σήμα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό χωρίς διφορούμενα" από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε ο Ντόμπριντ. "Η Γερμανία βοηθά στο θέμα των προσφύγων εδώ και μήνες και σε μια έκταση πολύ μεγαλύτερη από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες", υπογράμμισε.

Ο Ντόμπριντ είναι μέλος της πιο συντηρητικής πτέρυγας των χριστιανικών Ενώσεων της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU). Οι δηλώσεις του καταδεικνύουν επίσης τις όλο και μεγαλύτερες εσωτερικές πολιτικές εντάσεις που αντιμετωπίζει η καγκελάριος όσον αφορά το προσφυγικό.

Η πολιτική ανοίγματος και γενναιοδωρίας της Μέρκελ προς χιλιάδες μετανάστες που φεύγουν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις δεν προκαλεί επικρίσεις μόνο στην ανατολική Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός της. Την προηγούμενη εβδομάδα η καγκελάριος απαίτησε ιδιαίτερα η Ελλάδα να κάνει περισσότερα για την επιτήρηση των συνόρων της με την Τουρκία, ένα πολύ σημαντικό σημείο διέλευσης των μεταναστών.

Ο υπουργός Μεταφορών έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς η Γερμανία αναμένει να υποδεχθεί φέτος έναν αριθμό-ρεκόρ 800.000 αιτούντων άσυλο και ενώ η πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, σημείο εισόδου των προσφύγων, έχει πλημμυρίσει για δεύτερο Σαββατοκύριακο στη σειρά.

Περίπου 12.200 πρόσφυγες έφθασαν στην πόλη στη διάρκεια μόνο της χθεσινής ημέρας και ορισμένοι χρειάστηκε να κοιμηθούν στο ύπαιθρο ελλείψει χώρου στα κέντρα φιλοξενίας.