Θετικές ενδείξεις για τη διάθεση της ελληνοκυπριακής κοινότητας για λύση του Κυπριακού, αλλά και τις ανησυχίες της, οι οποίες αντανακλούν τη δυσκολία στα φλέγοντα θέματα στις διαπραγματεύσεις, καταγράφονται στα αποτελέσματα της έρευνας της κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η εταιρεία NOVERNA για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ομάδα Κύπρος».

Από την έρευνα προκύπτει μια θετική προδιάθεση υπέρ ενός ενδεχόμενου σχεδίου λύσης σε σχέση με το παρελθόν, αν και η αισιοδοξία δεν μεταφράζεται αυτόματα σε έγκριση της όποιας λύσης.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν πως αυτήν τη στιγμή υπάρχει ίση πιθανότητα να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι», καθώς περιμένουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης πριν τοποθετηθούν.

Το πού θα γύρει η πλάστιγγα, πάντως, φαίνεται ότι θα κριθεί από τους αναποφάσιστους, που αγγίζουν το 40%, ενώ όσον αφορά στη μορφή της λύσης, η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη ανάμεσα στο ενιαίο κράτος και τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), με την πρώτη να υπερτερεί. Η λύση δύο κρατών απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε με στόχο να καταγράψει τις προτιμήσεις και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τη λύση του Κυπριακού.

Το δείγμα της έρευνας είχε μέγεθος 1.012 άτομα, που επιλέγησαν με πολυσταδιακή διασταυρούμενη δειγματοληψία στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η συλλογή έγινε με προσωπικές συνεντεύξεις από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2015.

Κύρια ευρήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι:

-Αναθέρμανση ενδιαφέροντος για εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό: Το ποσοστό των αισιόδοξων (52%) είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ποσοστό των απαισιόδοξων (47%).

-Το 38% υποστηρίζει μια λύση ΔΔΟ, όπως συζητείται σήμερα, ενώ το 28% τοποθετείται κατά, με ένα πολύ σημαντικό τμήμα (30%) να δηλώνει άγνοια («δεν ξέρω»).

- Το 74% πιστεύει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία και δημοψήφισμα.

-Στο υποθετικό σενάριο δημοψηφίσματος, η τάση για θετική ψήφο φτάνει το 30%, η τάση για αρνητική ψήφο το 26%, ενώ η πλειοψηφία (40%) δηλώνει αναποφάσιστη.

- Η μεγάλη πλειοψηφία απορρίπτει λύση δύο κρατών (68%) ή τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης (60%). Το ενιαίο κράτος συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις (43%), και ακολουθεί η λύση ΔΔΟ με ισχυρό κεντρικό κράτος (34%).

-Οι κομματικές ταυτίσεις έχουν χαλαρώσει περαιτέρω, με το ποσοστό που δηλώνει ότι δεν εκφράζεται από κανένα πολιτικό κόμμα να φτάνει το 43%. Μόνο το 12% δηλώνει ότι εκφράζεται από κάποιο κόμμα και το υποστηρίζει με ενθουσιασμό.

Τέλος, το κλίμα μειωμένης εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου, όπου το 1/3 (32,4%) επιλέγουν την αποχή και το λευκό, ενώ υψηλά ποσοστά λαμβάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος (Δεν αποφάσισα: 16% και Δεν απαντώ: 18,2%).