Σε σημείο μηδέν έχει φτάσει η αντοχή της Γερμανίας όσον αφορά την προσφυγική κρίση υπογράμμισε σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagespiegel o αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό:

Είναι αλήθεια: Η έλλειψη δράσης από την πλευρά της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση ωθεί ακόμη και τη Γερμανία στο όριο των ικανοτήτων της. Δεν είναι τόσο πολύ ο αριθμός των προσφύγων όσο η ταχύτητα με την οποία φθάνουν που το κάνει τόσο δύσκολο για τα κρατίδια και τους δήμους να το αντιμετωπίσουν. 

Ο Γκάμπριελ τόνισε πως η Γερμανία και η Ευρώπη θα πρέπει μαζί να συγκεντρώσουν έως 1,5 δισεκ. ευρώ ως άμεση βοήθεια για την παροχή τροφής, στέγης και πάνω απ’ όλα για τη λειτουργία σχολείων στους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και στον Λίβανο.

Απηύθυνε, δε, έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες των καταυλισμών με το ίδιο ποσό.

Είναι απαράδεκτο εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ να διατίθενται για τη διάσωση τραπεζών μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά η διεθνής κοινότητα να μην μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη και ένα τμήμα του ποσού αυτού για να σώσει ανθρώπους.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ συναντώνται αύριο στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακατανομή περίπου 160.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ένωσης.