Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες στη βόρεια Καλιφόρνια, όπου περισσότεροι από 5.500 πυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται κατά τεράστιων πυρκαγιών που ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον σερίφη, ανέφερε σε ένα tweet τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο Ντάνιελ Μπέρλαντ, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις κομητείες Λέικ και Νάπα, οινοπαραγωγικές περιοχές βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, εξαιτίας μιας μεγάλης πυρκαγιάς – της Πυρκαγιάς Βάλεϊ. Όλα τα σχολεία των κομητειών αυτών είναι κλειστά σήμερα Δευτέρα.

"Οι δομικές ζημιές εκτιμώνται σε πολλές εκατοντάδες σπίτια και κτίρια" από αυτή τη φωτιά και σε περισσότερα από 200 από μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά, τη λεγόμενη Μπουτ, κοντά στο Σαν Αντρέας, ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, ανέφερε ο Μπέρλαντ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η καρδιά μου πάει σε εκείνους που έχασαν την κατοικία ή την επιχείρησή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, έγραψε στο Twitter η γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μπόξερ.

Τετρακόσιες εξήντα πέντε χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη από τις φωτιές Μπουτ και Βάλεϊ που κατέστρεψαν ή οδήγησαν στο κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων και άλλων βασικών υποδομών.

Από την αρχή του έτους περισσότερα από 2.420.000 στρέμματα γης έχουν καεί, δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέρλαντ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Ερυθρός Σταυρός άνοιξε κέντρα έκτακτης ανάγκης για τους ανθρώπους που έχασαν τις κατοικίες τους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Calfire.