«Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη δεν είναι παρά "η κορυφή του παγόβουνου" και πρέπει να αντιμετωπίσουμε "τις αιτίες της"», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα και στην οποία καταφέρθηκε εναντίον «ενός κακού και άδικου κοινωνικο-οικονομικού συστήματος».

«Βλέπουμε αυτούς τους πρόσφυγες, αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο και την πείνα, όμως είναι η κορυφή του παγόβουνου. Από κάτω υπάρχει η αιτία: ένα κακό και άδικο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα», δήλωσε ο πάπας στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 8 Σεπτεμβρίου στο πορτογαλικό καθολικό ραδιοσταθμό Renascenca.

«Εκεί όπου η αιτία είναι η πείνα, πρέπει να δημιουργήσουμε πηγές εργασίας και επενδύσεις. Εκεί όπου η αιτία είναι ο πόλεμος, πρέπει να εργασθούμε για την ειρήνη», διευκρίνισε ο Χόρχε Μπεργκόλιο, υπενθυμίζοντας ότι είναι και ο ίδιος «γιος εμιγκρέδων» που μετανάστευσαν από την Ιταλία στην Αργεντινή.

Ο πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε πάντως πως οι μεταναστευτικές κινήσεις δημιουργούν προβλήματα ασφαλείας για τις ευρωπαϊκές χώρες και αναφέρθηκε σε «έναν κίνδυνο διείσδυσης».

«Σήμερα οι συνθήκες εδαφικής ασφαλείας δεν είναι πλέον οι ίδιες με άλλοτε. Έχουμε ένα εξαιρετικά ωμό τρομοκρατικό αντάρτικο σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τη Σικελία», εξήγησε αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λιβύη, όπου έχουν εγκατασταθεί ένοπλες οργανώσεις, κυρίως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.