Η Γερμανία είναι πιθανόν να αναγκασθεί να υποδεχθεί μέχρι και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015, ξεπερνώντας κατά πολύ τους 800.000 που μέχρι σήμερα υπολόγιζε, δήλωσε ο αντιγκαλέριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτή τη χρονιά, δεν θα χρειαστεί να υποδεχθούμε 800.000 πρόσφυγες όπως προβλεπόταν από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ένα εκατομμύριο», τόνισε ο Γκάμπριελ μιλώντας στην ιστοσελίδα του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Η Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες μαζική εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, επανέφερε χθες τους συνοριακούς ελέγχους, αίροντας τις ρυθμίσεις περί ελεύθερης κυκλοφορίας της ζώνης Σένγκεν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν δήλωσε στη Βαυαρική Ραδιοφωνία ότι οι συνοριακοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων στο γερμανικό έδαφος θα διαρκέσουν «τουλάχιστον πολλές εβδομάδες».

"Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους, διότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε διαπιστώσει ότι πολλοί από αυτούς που έφθαναν δεν ήταν πραγματικοί πρόσφυγες» δήλωσε ο Χέρμαν.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξήγησε ότι η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων δεν σημαίνει ότι η Γερμανία κλείνει τα σύνορά της στους αιτούντες άσυλο και σε αυτούς που ζητούν να τεθούν σε καθεστώς πρόσφυγα. «Πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται στη Γερμανία, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα εξελιχθεί στο πλαίσιο μίας περισσότερο συντεταγμένης διαδικασίας» είπε.