Περισσότερα από 650.000 φυτά κάνναβης κατέστρεψε η αλβανική αστυνομία από τις αρχές του έτους, η αξία των οποίων εκτιμάται πως ξεπερνάει τα 7 δισ ευρώ. 

«Η αστυνομία κατέστρεψε από τον Ιανουάριο 650.333 φυτά κάνναβης και συνέλαβε 279 παραβάτες, ενώ καταζητεί άλλους 90 οι οποίοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Αρντι Μπίντα και συνέχισε: 

Οι επιχειρήσεις υποστηρίχτηκαν από την ιταλική αστυνομία η οποία πρόσφερε στις αλβανικές αρχές τη βοήθειά της με παροχή πληροφοριών και ελικοπτέρων για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Για να διαφύγουν τους ελέγχους, οι δράστες φύτεψαν την κάνναβη φέτος σε ορεινές, ακατοίκητες περιοχές, στις οποίες η πρόσβαση οδικώς είναι πολύ δύσκολη, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Χάρη στις μεγάλες επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν πέρυσι, διαπιστώσαμε μείωση του αριθμού των μεγάλων εκτάσεων όπου η κάνναβη καλλιεργείται. Παρατηρούμε αύξηση των μικρών αγροτεμαχίων στις ορεινές ακατοίκητες περιοχές όπου καλλιεργείται το φυτό, γεγονός που καθιστά το έργο μας πιο δύσκολο», δήλωσε ο αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας Χάκι Κάκο.

Τον Ιούνιο του 2014, η αλβανική αστυνομία είχε πραγματοποιήσει μεγάλη επιχείρηση στο χωριό Λαζαράτι, γνωστό ως «βασίλειο της κάνναβης», λόγω της μαζικής παραγωγής..

Σύμφωνα με έκθεση της ιταλικής αστυνομίας, το Λαζαράτι παρήγαγε, πριν από την επιχείρηση αυτή, περίπου 900 τόνους κάνναβης ετησίως, αξίας 4,5 δισ. ευρώ, σχεδόν το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Αλβανίας.