current views are: 3

14 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:42

Γερμανικός Τύπος: «Ομολογία αποτυχίας» του Βερολίνου το κλείσιμο των συνόρων

Η προσωρινή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν βρίσκεται στον πυρήνα των γερμανικών σχολιαστικών άρθρων που αναφέρονται στις εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση. 

Δημοσίευση 13:42’
αρθρο-newpost

Η προσωρινή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν βρίσκεται στον πυρήνα των γερμανικών σχολιαστικών άρθρων που αναφέρονται στις εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση. 

Η προσωρινή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν βρίσκεται στον πυρήνα των γερμανικών σχολιαστικών άρθρων, που καταγράφει η Deutsche Welle, και αναφέρονται στις εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση.

«Τι εξυπηρετούν οι συνοριακοί έλεγχοι;», «Δεν αποτελεί πλήγμα στην πεμπτουσία της ενωμένης Ευρώπης και της αρχής για ελεύθερη διακίνηση πολιτών;», «Τι σημαίνει αυτό ακριβώς για τη Γερμανία, που με τόση μεγαλοθυμία άνοιξε την αγκαλιά της στους πρόσφυγες;»  είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει για την προσφυγική κρίση ο γερμανικός Τύπος

Για την Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι μεθοριακοί έλεγχοι αποτελούν ομολογία αποτυχίας της Γερμανίας να ανταποκριθεί στις δύσκολες υποχρεώσεις της. «Η ροή πολλών χιλιάδων του περασμένου Σαββατοκύριακου, η κατάρρευση του συστήματος πρώτης φιλοξενίας στο Μόναχο, η έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα ομόσπονδα κρατίδια, με λίγα λόγια, η διπλή ηθική που διαγνώστηκε από καιρό στην Ευρώπη κατέλαβε τη χώρα που με την επίδειξη της λεγόμενης “κουλτούρας θετικής υποδοχής“, δημιούργησαν μια χίμαιρα», υποστηρίζει ο σχολιαστής.

«Η γερμανική πολιτική απέτυχε στην κατάφωρη αντίφαση ανάμεσα στην ηθική και στην εκ του νόμου υποχρέωση χορήγησης ασύλου σε κάθε πρόσφυγα πολέμου και στις τεράστιες διαστάσεις του ίδιου του προβλήματος. Απέτυχε λόγω υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων της και λόγω της ευρωπαϊκής αδράνειας», διαπιστώνει η FAZ.

Η Tagesspiegel του Βερολίνου προχωρά στο επόμενο βήμα και υποστηρίζει «ότι η Γερμανία θα πρέπει να κάνει κάτι που δεν είναι και πολύ συμπαθητικό: Να κάνει σαφές ότι δεν μπορούν όλοι να έρθουν στη χώρα και να εξηγήσει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει και πάλι ο κανονισμός του Δουβλίνου για την κατανομή των προσφύγων».

Αντίθετα, η Frankfurter Rundschau θέτει εύλογα ερωτήματα σε όσους καταλογίζουν ευθύνες στη Μέρκελ και χαρακτηρίζουν την επαναφορά ελέγχων ως πολιτική της ήττα. «Οι αντίπαλοι της πολιτικής Μέρκελ θα αισθάνονται προφανώς δικαιωμένοι, θα θριαμβολογούν και θα αποδεικνύουν ότι η πολιτική της δεν ήταν καλά διαρθρωμένη μέχρι τέλους», υποστηρίζει. «Αλλά ποια θα ήταν η εναλλακτική; Στην ερώτηση αυτή οι αντίπαλοι της Μέρκελ δεν έχουν απάντηση. Όταν τα σύνορα ήταν κλειστά, η ανθρωπιστική κατάσταση ήταν τόσο κρίσιμ,η ώστε έπρεπε να ανοίξουν, εάν η Ευρώπη ήθελε να φανεί συνεπής στις αρχές της».


σχετικα αρθρα