Την κρισιμότητα της προσφυγικής κρίσης και την ανάγκη δημιουργίας συστήματος για την ποινική ευθύνη των διακινητών ανθρώπων εξέφρασε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Μίτοφ.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μίτοφ, ''η παράνομη εμπορία και διακίνηση ανθρώπων (trafficking) είναι ένα τρομακτικό φαινόμενο που πρέπει να καταπολεμήσουμε με όσο το δυνατόν σκληρότερο τρόπο" .

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε τη θέση του ότι όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το πρόβλημα και να δημιουργήσουν συστήματα που θα αυξήσουν την ποινική ευθύνη των διακινητών ανθρώπων.

Ο κ. Μίτοφ τόνισε ότι η προσφυγική κρίση είναι πολύ σοβαρή και ότι τα κράτη - μέλη προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να ελέγχουν τα σύνορά τους και τη μεταναστευτική πίεση προσθέτοντας ότι "η Βουλγαρία το έχει κάνει αυτό εδώ και καιρό".

"Εμείς όχι μόνο ελέγχουμε τα σύνορά μας, αλλά έχουμε και ένα σύστημα καταγραφής που λειτουργεί καλά, καθώς και σύστημα συντονισμού με όλα τα άλλα κράτη - μέλη για τα άτομα που μετακινούνται εντός της ΕΕ" είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Ο κ. Μίτοφ στη διάρκεια τελετής στο υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια, στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρωπαϊκής (SEECP) υπέγραψε τη συμφωνία για την επανεκλογή του Γκόραν Σβιλάνοβιτς ως Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC).

Ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς τόνισε ότι η κατάσταση των προσφύγων είναι "πολύ σοβαρή κρίση" και ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι που έχει παρατηρηθεί την τελευταία δεκαετία, σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Όπως τόνισε:

Η μετανάστευση είναι ένας τρόπος επιβίωσης του ανθρώπινου είδους. Οι λόγοι μπορεί να είναι διαφορετικοί... Θα μπορούσε να είναι η κλιματική αλλαγή, το νερό, η οικονομία, η φτώχεια, οι πόλεμοι. Όποιος και αν είναι ο λόγος, από τη στιγμή που έχουν μετακινηθεί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Συνεπώς οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ θα πρέπει επικεντρωθούν στον τερματισμό του πολέμου και στην παροχή δυνατότητας σε εκείνους που βρίσκονται ακόμα κοντά στα σπίτια τους να επιστρέψουν πίσω. Όσοι έχουν ήδη διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα, για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρος ότι θα πάνε πίσω. 

"Η κρίση είναι σοβαρή, επειδή υπάρχουν ορισμένες αξίες εντός της ΕΕ και είναι ενσωματωμένες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και είναι επίσης ενσωματωμένες στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων, αλλά αν συζητάμε το θέμα πολύ ανοιχτά, δεν μπορώ να πω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ταιριάζουν με τον ορισμό των προσφύγων.

"Είναι άνθρωποι που πρέπει να στηριχθούν, πρέπει να βοηθηθούν, αλλά δεν νομίζω ότι θα βοηθήσουν οι φράχτες. Έχω επίγνωση του γεγονότος ότι οι κανονισμοί, τους οποίους πιστεύουμε, όπως το Δουβλίνο, η συνθήκη Σένγκεν και η Σύμβαση του ΟΗΕ και της ΕΕ, διακυβεύονται σε αυτό το σημείο" είπε κ. ο Σβιλάνοβιτς.

Τόνισε ότι το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας είναι "πολύ αισιόδοξο ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ", αλλά πρόσθεσε ότι σέβεται το γεγονός ότι είναι μία "κρίσιμη κρίση" και ότι οι χώρες αντιδρούν διαφορετικά.

Ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς δήλωσε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται περισσότερη στήριξη από την ΕΕ για να φροντίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στο έδαφός τους και τους πολλούς ακόμη που θα φθάσουν στις χώρες της περιοχής και θα μείνουν.