Με δύο σκίτσα για τον μικρό Αϊλάν, που πνίγηκε στο ταξίδι του προς την Κω, κυκλοφορεί η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Οκτώ μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας, που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, ο 3χρονος Αϊλάν που συγκίνησε την κοινή γνώμη, πρωταγωνιστεί στο εξώφυλλο.

Στο πρώτο σκίτσο, ο μικρός Αϊλάν απεικονίζεται νεκρός στην παραλία και δίπλα του έχει μια πινακίδα από γνωστή αλυσίδα fast food, με τον κλόουν του να προσφέρει «δύο παιδικά γεύματα στην τιμή του ενός». Στη λεζάντα γράφει: «Τόσο κοντά στο στόχο του».

Στο άλλο σκίτσο της Charlie Hebdo, απεικονίζεται και πάλι ο Αϊλάν, έχοντας αυτή τη φορά δίπλα του τον Ιησού, ο οποίος περπατά στο νερό. Αυτή τη φορά η λεζάντα, που το συνοδεύει, σημειώνει: «Οι Χριστιανοί περπατούν επάνω στο νερό... Οι Μουσουλμάνοι όχι».

Αν και η Charlie Hebdo είχε ως στόχο να καταγγείλει την αντίθεση μεταξύ του δυτικού τρόπου ζωής και τον αγώνα αυτών των ανθρώπων για επιβίωση, το σκίτσο δεν κατάφερε να αγγίξει με αυτόν τον τρόπο τους αναγνώστες της εφημερίδας, αλλά και όσους έτυχε να δουν το σκίτσο στο διαδίκτυο. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για προσβολή και ρατσισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Daily Mail, κατατέθηκε μήνυση κατά της εφημερίδας. Ωστόσο η βρετανική εφημερίδα δεν διευκρινίζει από ποιον, αναφέροντας σχετικά πως κάποιοι θεώρησαν την καρικατούρα ως «ρατσιστική».