Την ικανοποίησή της για την «πραγματικά παραγωγική» , όπως την χαρακτήρισε , συνάντηση της με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, Βικτώρια Νιούλαντ.

Η κυρία Νιούλαντ εξέφρασε την αμερικανική ενθάρρυνση για

«τη σκληρή δουλειά που οι δύο ηγέτες κάνουν για την ειρήνη και για τη δέσμευση που υπάρχει για επίτευξη μιας λύσης που να δίνει στον κυπριακό λαό ειρήνη, σταθερότητα, ευκαιρία και το μέλλον που του αξίζει. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν θερμά μια συμφωνία στο Κυπριακό από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάντζι, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα « Χαβαντίς»,δήλωσε ότι, «εάν το ΝΑΤΟ είναι μέρος του συστήματος εγγυήσεων, η Ρωσία δεν θα αποδεχθεί αυτή την διευθέτηση».

Ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι η χώρα του θα στηρίξει οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί και εγκριθεί από τα δημοψηφίσματα, στα οποία θα προωθηθεί από τους δύο ηγέτες, λέγοντας πως θα πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός σε οποιαδήποτε λύση φτάσουν οι δύο πλευρές.

Κατά τον κ. Οσάντζι στις διαπραγματεύσεις έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και σε αυτό συμβάλλει και η θετική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο ηγέτες μεταξύ τους.

Ελπίζουμε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο νησί, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να φτάσουν σε μια βιώσιμη λύση. Πρόσθεσε δε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν περισσότερο για να προσαρμόσουν τις θέσεις τους στα θέματα των βελτιώσεων στο εδαφικό και το περιουσιακό που συζητούνται τώρα στις διαπραγματεύσεις.