Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Σύρους, που κατευθύνονταν σήμερα πεζή προς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, δημιουργώντας εν δυνάμει ένα νέο μέτωπο στην κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση.

Η Τουρκία προσφέρει καταφύγιο σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, ωστόσο εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών και της έλλειψης εργασίας στη χώρα, ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ, οι περισσότεροι με επικίνδυνα πλεούμενα.

Η τουρκική χωροφυλακή έστησε σήμερα οδοφράγματα κοντά στο Εντιρνέ (Αδριανούπολη), σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στον δρόμο και άλλοι κατευθύνονταν προς τους γύρω λόφους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα σύνορα.

Οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι Σύροι, μερικοί με ομπρέλες για να προφυλάσσουν τα παιδιά τους από τον ήλιο και μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο, είπαν στο Reuters ότι θέλουν να φθάσουν στην Ελλάδα, όπου πιστεύουν ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες απ' ό,τι στην Τουρκία. Αποφάσισαν να φτάσουν στη χώρα μας μέσω ξηράς λόγω των πολλών θανάτων στις θαλάσσιες οδούς.

Σήμερα τουλάχιστον 22 άνθρωποι πνίγηκαν όταν το σκάφος τους ναυάγησε στα ανοικτά των τουρκικών ακτών.

«Δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά εδώ. Ακούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στην Ευρώπη, ότι όλα είναι ελεύθερα», λέει ο 27χρονος Σερίφ από το Καμισλί της Συρίας. «Αφού είδαμε τόσους ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε αυτόν τον δρόμο».