Τη σύγκληση μιας ειδικής συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτησε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παροτρύνοντας κράτη-μέλη της ΕΕ για ενότητα μετά από τη θυμωμένη αντίδραση σε πρόταση ενός υπουργού της ότι κράτη που αρνούνται να αναλάβουν μερίδιο των προσφύγων θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χρηματικές ποινές. 

Η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μέζιερ απορρίφθηκε σθεναρά από την Τσεχία και την Σλοβακία, δύο από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που αντιστέκονται σε σχέδια της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων. 

Η Μέρκελ αργότερα φάνηκε πιο διαλλακτική, καλώντας την Ευρώπη να συνεργαστεί για το θέμα των προσφύγων. 

"Πιστεύω πως χρειάζεται να διαμορφώσουμε ξανά ένα ευρωπαϊκό πνεύμα. [...] Δεν νομίζω ότι οι απειλές είναι ο σωστός τρόπος να φτάσουμε σε συμφωνία," είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό της Βέρνερ Φάιμαν, του οποίου η χώρα βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, που προεδρεύει στις συνόδους κορυφής, είπε ότι εξετάζει τη πρόταση και θα αποφασίσει την Πέμπτη.