Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή παρέμειναν εγκλωβισμένοι και σήμερα στη διάβαση Χόργκος, στη μεθόριο Σερβίας - Ουγγαρίας, έπειτα από την απόφαση της Ουγγαρίας να προχωρήσει στο κλείσιμο των συνόρων της και η τύχη τους εξακολουθεί να είναι αβέβαιη. 

"Ελπίζουμε ότι η διάβαση θα παραμείνει κλειστή για 48 ώρες και θα δούμε, αν στη συνέχεια θα εξομαλυνθεί η κυκλοφορία. Θα προσπαθήσουμε να την εξομαλύνουμε" ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε χθες βράδυ τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη συγκεκριμένη διάβαση στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας ανήγγειλε ότι σήμερα θα συζητήσει με τους Ούγγρους ομολόγους του το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στη συνοριακή διάβαση Χόργκος και πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο η Σερβία να επιλύσει μόνη της την κατάσταση.

Οι πρόσφυγες βρίσκονται στη "γη του κανενός" πάνω και γύρω από τον αυτοκινητόδρομο, όπου έχουν στηθεί εκατοντάδες σκηνές, αναφέρει ο ανταποκριτής του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug.

Ο γραμματέας τοπικής αυτοδιοίκησης της επαρχίας Βοϊβοντίνας, Μπράνισλαβ Μπούγκαρσκι δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη συνοριακή διάβαση Χόργκος είναι δύσκολη, καθώς παραμένουν στην περιοχή πάνω από 2.000 πρόσφυγες.

"Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ουγγαρίας, ότι η κατασκευή του τείχους δεν θα αλλάξει κάτι, δυστυχώς άλλαξε, επειδή η βασική οδική αρτηρία είναι εκτός λειτουργίας" τόνισε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta και ανέφερε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών".

Ανέφερε ακόμη ότι ουγγρικές αρχές καλούσαν, χθες το βράδυ, τους πρόσφυγες για καταγραφή, αλλά στη συνέχεια εξέδισαν αποφάσεις απόρριψης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου και απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ για δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να επαναπροωθούνται στη Σερβία.

Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει άμεσα στις Βρυξέλλες και να ζητήσει η Σερβία να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος με εποικοδομητικό τρόπο, είπε.

Ο επαρχιακός γραμματέας για την τοπική αυτοδιοίκηση προειδοποίησε ότι στα κροατικά σύνορα δεν έχουν εκκαθαριστεί πλήρως τα ναρκοπέδια από τις πολεμικές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990 και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους πρόσφυγες που άρχισαν να κατευθύνονται στην Κροατία για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

"Στις καταστροφικές πλημμύρες του 2014 τα νερά παρέσυραν και μετακίνησαν τις νάρκες. Δεν θέλω να κάνουμε εικασίες για το πόσο επικίνδυνες είναι οι περιοχές αυτές. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν μέρη που δεν έχουν απαναρκοθετηθεί" τόνισε.

 Ο κ. Μπούγκαρσκι σημείωσε η επαρχιακή κυβέρνηση της Βοϊβοντίνας θα συνεχίσει να βοηθά τις τοπικές αυτοδιοικήσεις στην περιοχή και ότι η προσφυγική κρίση παρακολουθείται διαρκώς.