Οι γερμανικές υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων δέχονται ολοένα και περισσότερους ανήλικους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φτάσει στη Γερμανία ασυνόδευτοι.

Πέρυσι έφτασαν στη Γερμανία 11.600 παιδιά και έφηβοι χωρίς τους γονείς τους ή άλλους συγγενείς, καταγράφοντας αύξηση 77% σε σχέση με το 2013, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αρμόδιες για τη φροντίδα τους είναι οι υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, περίπου το 90% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων είναι αγόρια, ενώ όπως επισημαίνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες το 38% των ανήλικων υπέβαλαν πέρυσι αιτήσεις για να λάβουν άσυλο στη Γερμανία.

Εξάλλου οι αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ακραίοι ισλαμιστές να προσελκύσουν τους ανήλικους. "Διαθέτουμε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τέτοιοι νεαροί άνδρες βρίσκονται ξαφνικά σε σαλαφιστικό περιβάλλον", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (BfV, η γερμανική υπηρεσία αντικατασκοπείας) στη Βαυαρία Μάρκους Σέφερτ.

Υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν στο στόχαστρό τους συγκεκριμένα τους νεαρούς πρόσφυγες στους καταυλισμούς, πρόσθεσε.

Την ίδια ανησυχία εκφράζουν και οι διευθύνσεις της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος στο Αμβούργο και τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.

Γι΄αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να διατηρηθεί αυτή η κουλτούρα θετικής υποδοχής των προσφύγων στη Γερμανία, η οποία επικράτησε τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς οι σαλαφιστές εκμεταλλεύονται τον διαχωρισμό των μουσουλμάνων από την υπόλοιπη κοινωνία, εκτιμούν οι ειδικοί.

Όποιος αισθάνεται ευπρόσδεκτος, δεν θα μπορεί να γίνει εύκολα στόχος των ισλαμιστών. Η εκπαίδευση και οι προοπτικές παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της εξάπλωσης των ακραίων ιδεολογιών, τονίζει ο Σέφερτ.