Τεταμένη είναι η κατάσταση στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας, με την ουγγρική αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον μεταναστών, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα μεταναστών «με επιθετικές διαθέσεις» παραβίασε μια συνοριακή πύλη από τη Σερβία και ήρθαν αντιμέτωποι με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που είχαν παραταχθεί λίγο νωρίτερα στο σημείο.

«Η αστυνομία λαμβάνει νόμιμα και αναλογικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορα του ουγγρικού κράτους και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμαναν οι αρχές σε ανακοίνωση.

Oι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ουγγρικής αστυνομίας, με την υποστήριξη αντλιών νερού υπό πίεση, παρατάχθηκαν λίγο νωρίτερα σε ένα σημείο διέλευσης στο Ρόζκε όπου πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν ζητώντας να τους επιτραπεί να διασχίσουν τα σύνορα με τη Σερβία, είχε γνωστοποιήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στο σημείο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι περισσότεροι από 100 αστυνομικοί με ασπίδες έχουν αναπτυχθεί.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε:

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι οπλισμένοι με σωλήνες και ράβδους στη σερβική πλευρά των συνόρων οι οποίοι εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και προσπαθούν να εισέλθουν σε ουγγρικό έδαφος. Μια ομάδα με επιθετικές διαθέσεις άγνωστων παράτυπων μεταναστών επιχειρεί να εισέλθει στην Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι ούγγροι στρατιώτες, αστυνομικοί και μηχανικοί οριοθετούν την διαδρομή που θα ακολουθεί ο φράχτης στα νότια σύνορα της χώρας με τη Ρουμανία, προετοιμάζοντας την επέκταση του συρμάτινου φράχτη, ο οποίος έχει ήδη κατασκευαστεί στη σερβική μεθόριο.

Δημοσιογράφος του Ρόιτερς στο σημείο όπου συναντώνται τα σύνορα Ουγγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας, μετέδωσε ότι είδε μηχανικούς και τοπογράφους να σχεδιάζουν την διαδρομή που θα ακολουθεί ο φράχτης. Περίπου 12 αστυνομικοί και στρατιώτες ήταν επίσης παρόντες.

Χθες Τρίτη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι η Βουδαπέστη θα ξεκινήσει την διαδικασία επέκτασης του φράχτη κατά μήκος της ρουμανικής μεθορίου, σε περίπτωση που οι πρόσφυγες οι οποίοι θα εμποδίζονται να εισέλθουν από την Σερβία επιχειρούν να εισέλθουν αντ΄αυτής μέσω της Ρουμανίας.