Η Γαλλία «δεν θα διστάσει» να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά της, όπως το έχει ήδη κάνει στα γαλλοϊταλικά σύνορα και όπως το έκανε πρόσφατα η Γερμανία, «εάν κριθεί απαραίτητο τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», σύμφωνα με τον γάλλο πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς.

«Είχαμε ήδη εφαρμόσει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα (μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας) την άνοιξη. Και δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και πάλι, δεδομένου ότι οι κανονισμοί της Συνθήκης Σένγκεν το επιτρέπουν, κάθε φορά που είναι αναγκαίο από τις περιστάσεις» είπε ο Βαλς σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την υποδοχή και τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.

Δεσμεύτηκε ότι το Παρίσι θα χορηγήσει 279 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον το 2016 για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Συνολικά, η κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2017 για να χρηματοδοτήσει τη φιλοξενία των προσφύγων.

Ο γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία 900 νέων θέσεων στις δυνάμεις ασφαλείας, κυρίως στην αστυνομία των συνόρων.