Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στα ουγγροσερβικά σύνορα καθώς έπειτα από αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν με μετανάστες και πρόσφυγες, άρχισαν να αναπτύσσονται οχήματα του ουγγρικού στρατού, ενώ οι αρχές συνέλαβαν 20 άτομα, εκ των οποίων όπως ισχυρίζονται και έναν «γνωστό τρομοκράτη». 

Οι μετανάστες κατάφεραν να παραβιάσουν τον φράκτη που είχε τοποθετηθεί κατά μήκος δύο σημείων διέλευσης προς την Ουγγαρία, κατόπιν προχώρησαν, σε πλήρη ετοιμότητα να αντιπαρατεθούν με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίες οπισθοχώρησαν για περίπου 50 μέτρα και απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσα τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι, τραυματίστηκαν κατά τις συγγρούσεις. 

Σύμφωνα με το σερβικό τηλεοπτικό σταθμό RTS1, η ουγγρική αστυνομία χτύπησε αρκετούς δημοσιογράφους, ανάμεσα τους και μια γυναίκα, που της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Η ουγγρική αστυνομία ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Όπως ανακοίνωσαν οι ουγγρικές αρχές, τουλάχιστον 29 μετανάστες συνελήφθησαν, χαρακτηρίζοντας έναν εξ αυτών ως «γνωστό τρομοκράτη».

Οχήματα με πολυβόλα στα σύνορα

Σύμφωνα με το Reuters, έχουν ήδη αναπτυχθεί τρία οχήματα Humvee με εγκατεστημένα πολυβόλα, κοντά στο σημείο ελέγχου όπου αστυνομικοί συγκρούστηκαν με πρόσφυγες.

Τα τετρακίνητα οχήματα βγήκαν από τον δρόμο και μπήκαν σε χωράφια, σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα. Τα πολυβόλα επανδρώνουν στρατιώτες που φορούν μάσκες.

Σημειώνεται πως, κατά τα επεισόδια, δεκάδες μετανάστες κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Ουγγαρίας και να διεισδύσουν στην ουγγρική επικράτεια από τη Σερβία, στο συνοριακό σταθμό Ρόζκε.

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουγγαρίας ότι επιδεικνύει «βάναυση» και «αντιευρωπαϊκή» συμπεριφορά ενάντια στους μετανάστες στα σύνορα των δύο χωρών και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει:

Δεν θα επιτρέψουμε στον οποιοδήποτε να μας ταπεινώσει. Απευθύνω έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει, καλώντας τα κράτη μέλη της να συμπεριφέρονται συμμορφούμενα προς τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Εάν η ΕΕ δεν αντιδράσει, θα βρούμε έναν τρόπο να προστατέψουμε τα σύνορα μας και μαζί τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε.