Τεράστιος σεισμός μεγέθους 8,3 ρίχτερ σημειώθηκε στις ακτές της κεντρικής Χιλής, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ενώ εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ήδη τα πρώτα τεράστια κύματα ύψους πέντε μέτρων έπλήξαν  το Κιλόμπο της Χιλής. Σύμφωνα με το κέντρο ειδοποίησης τσουνάμι του Ειρηνικού, κύματα ύψους 1 έως 3 μέτρων αναμένεται να πλήξουν τη Γαλλική Πολυνησία.

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μέγεθος 7,9 Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 232 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σαντιάγο, ανέφερε το USGS. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 33 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν 20 λεπτά αργότερα δύο σεισμικές δονήσεις 6,2 και 6,4 βαθμών.

Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ένας νεκρός και 15 τραυματίες σε μία παραλιακή πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η κυβέρνηση της Χιλής έχει δώσει εντολή εκκένωσης εγκαταστάσεων και περιοχών που βρίσκονται στα παράλια της χώρας, ενώ ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ωστόσο άρχισε η καταγραφή των ζημιών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής στην ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής.