«Η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί», δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε ωστόσο τους Παλαιστίνιους να μιλήσουν με το Ισραήλ για την ίδρυση του κράτους τους παρά να επιζητούν μια αναγνώριση από τον ΟΗΕ. «Στόχος μου, όπως έθεσα σε ομιλία που παραχώρησα την περασμένη εβδομάδα, είναι ένα εβραϊκό κράτος του Ισραήλ που θα είναι ασφαλές και θα αναγνωρίζεται από τους γείτονές του και ένα κυρίαρχο κράτος της Παλαιστίνης στο οποίο ο παλαιστινιακός λαός θα μπορεί να καθορίζει ο ίδιος τη μοίρα του και το μέλλον του», σημείωσε ο Aμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Bρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί», υπογράμμισε.

«Είναι λάθος για τους Παλαιστίνιους να παίρνουν το δρόμο του ΟΗΕ παρά να ακολουθούν το μονοπάτι (που λέει) κάθομαι κάτω και μιλάω με τους Ισραηλινούς», προσέθεσε.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα συζητήσει με την Ομάδα των Οκτώ (G8) τρόπους υποστήριξης των κινήσεων που αποσκοπούν στον εκδημοκρατισμό στη Μέση Ανατολή.

«Αύριο θα συζητήσουμε με τους εταίρους μας στη G8 για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν όποιοι από εμάς στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα (το επιθυμούν) να υποστηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο τα έθνη που κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την οικοδόμηση ενός πλαισίου για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ευημερία των λαών τους», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην κρίση στη Λιβύη, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν θα μειωθούν οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

«Συμφωνώ απολύτως ότι με δεδομένη την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες, ο Καντάφι και το καθεστώς του πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα μειωθούν οι πιέσεις που ασκούμε», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι έχουμε αναπτύξει αρκετή ορμή και ότι για όσο καιρό υποστηρίζουμε την πορεία την οποία έχουμε πάρει, στο τέλος θα παραιτηθεί», προσέθεσε, αναφερόμενος στον Λίβυο ηγέτη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον σημείωσε: «Είναι αδύνατο να φανταστούμε ένα μέλλον για τη Λιβύη με τον Καντάφι ακόμη στην εξουσία, πρέπει να φύγει».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε εξάλλου τον πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ να μεταβιβάσει την εξουσία "αμέσως".

«Καλούμε τον πρόεδρο Σάλεχ να τιμήσει αμέσως τη δέσμευσή του για μεταβίβαση της εξουσίας», είπε ο Ομπάμα.

Τριάντα οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Υεμένη τη Δευτέρα, επομένη της άρνησης του προέδρου Σάλεχ να υπογράψει συμφωνία για μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, παρά τις ισχυρές εσωτερικές και διεθνείς πιέσεις που δέχεται.

.