Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων που εισήλθαν χθες στη Γερμανία, φτάνοντας συνολικά τους 7.266. 

"Οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίστηκαν την ώρα που περνούσαν τα γερμανο-αυστριακά σύνορα", δήλωσε η εκπρόσωπος Γιούντιτ Τέλε.

Την Τρίτη η αστυνομία είχε σταματήσει συνολικά 3.442 πρόσφυγες, πρόσθεσε η ίδια.

Η άφιξη φέτος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων θα είναι αρχικά "ένα βάρος για την αγορά εργασίας" και θα οδηγήσει σε μια αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, προέβλεψε παράλληλα σήμερα ο πρόεδρος της γερμανικής υπηρεσίας για την απασχόληση.

Μακροπρόθεσμα ωστόσο, σημείωσε ο Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε μιλώντας στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι νεοαφιχθέντες θα είναι ένας πλούτος για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία της, οι οποίες απειλούνται από μια έλλειψη εργατικών χεριών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ωστόσο αρχικά, καθώς η ενσωμάτωση των προσφύγων θα πάρει αναγκαστικά χρόνο, τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία θα παρουσιάσουν άνοδο, προέβλεψε.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, παρουσιάζει σήμερα ποσοστό ανεργίας 6,4%, το χαμηλότερο από την επανένωσή της.

Η πρόβλεψη για φέτος της υπηρεσίας για την απασχόληση παραμένει στα κατά μέσον όρο 2,8 εκατομμύρια ανέργους, καθώς οι αφίξεις προσφύγων θα αρχίσουν να επηρεάζουν τον αριθμό των ανέργων μόνον από τη στιγμή που αυτοί θα λάβουν καθεστώς πρόσφυγα, το οποίο θα πάρει χρόνο, αλλά μπορεί προσεχώς να επηρεάσει τις προβλέψεις για το ερχόμενο έτος.

Οι οικονομικοί κύκλοι της Γερμανίας έχουν χαιρετίσει τη μαζική άφιξη προσφύγων στη χώρα και έχουν πολλαπλασιάσει τις καλοπροαίρετες δηλώσεις τους για την ενσωμάτωση του νέου εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις τους.

Ωστόσο κάποιες φωνές έχουν ήδη αρχίσει να προειδοποιούν για την αποφυγή ενός υπερβολικού ενθουσιασμού όσον αφορά μια γρήγορη ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας, λόγω των εμποδίων που εγείρουν η γλώσσα, αλλά και η έλλειψη στοιχείων σχετικά με το επίπεδο της κατάρτισης των νεοαφιχθέντων προσφύγων.

Η Γερμανία αναμένει φέτος τουλάχιστον 800.000 νέους πρόσφυγες και αναμφίβολα ανάλογο αριθμό το ερχόμενο έτος.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του επικεφαλής του Γραφείου για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες.

Ο Μάνφρεντ Σμιτ, ο οποίος έχει επικριθεί για βραδυπορία στη διαχείριση των αιτήσεων των αιτούντων άσυλο, ήταν πρόεδρος του γραφείου αυτού από το 2010.