Επικριτικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ σε σχέση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική πρόκληση παγκόσμιας κλίμακας, ενώ τόνισε πως ήταν λάθος της Άνγκελα Μέρκελ να αφήσει τους μετανάστες να εισέλθουν ελεύθερα από την Ουγγαρία στην Γερμανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική πρόκληση παγκόσμιας κλίμακας. Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί σκληρά και με σοβαρότητα και όχι να “τσαλαβουτά” στο πρόβλημα, και τελικά να φανεί ισάξια της μεγάλης της ευθύνης.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας επιτέθηκε κυρίως στη Γαλλία, κατηγορώντας την ότι επιδεικνύει εγωιστική στάση.

Η Γαλλία δέχεται τόσους πρόσφυγες όσους δέχεται μια κομητεία στην περιοχή Άλγκεου. Αυτό δεν το κατανοούν πλέον οι άνθρωποι. Είναι εγωιστικό. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν δεν υπάρχει πια αλληλεγγύη στην Ευρώπη.

«Θα αποτελούσε επιτυχία αν μια ομάδα πιο ισχυρών κρατών της ΕΕ έδινε το παράδειγμα και δεχόταν περισσότερους πρόσφυγες. Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλοι», σημείωσε.

«Μόνη της η Γερμανία δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτού του μεταναστευτικού κύματος», είπε ο Ζέεχοφερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσεχής έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να προσφέρει 10 δισεκ. ευρώ για τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και για τις περιοχές όπου μαίνονται κρίσεις στη Μέση Ανατολή.

«Πρόκειται για μια σαφώς μεγαλύτερη πρόκληση από τη διάσωση του ευρώ», τόνισε ο Ζέεχοφερ.

Η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων σημαίνει μια καταπάτηση των ευρωπαϊκών κανόνων και είναι απαράδεκτη, επέκρινε ο πρόεδρος του CSU. «Η υποδοχή των προσφύγων και οι διαδικασίες (για την εξέταση παροχής ασύλου) θα πρέπει να γίνονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν γίνεται οι πρόσφυγες να έρχονται στη χώρα μας εντελώς ανεξέλεγκτα και χωρίς να έχουν καταγραφεί», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζέεχοφερ άσκησε κριτική και στην απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στις αρχές Σεπτεμβρίου να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εισέλθουν στη Γερμανία από την Ουγγαρία ελεύθερα. «Επιμένω: ήταν ένα λάθος, το οποίο δεν πρέπει να επαναληφθεί».