Η ΕΕ γεννήθηκε για να ρίχνει και όχι να οικοδομεί τείχη, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος κάλεσε τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν από κοινού του ζήτημα της μετανάστευσης. 

«Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της μετανάστευσης, από τα κέντρα υποδοχής στα 'θερμά σημεια' εισόδου (hot spots) μέχρι τους επαναπατρισμούς. Η Ευρώπη έχει γεννηθεί για να ρίχνει τείχη, όχι για να τα οικοδομεί», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

«Είναι γραμμένο στον ευρωπαϊκό Χάρτη πως δουλειά μας είναι να ρίχνουμε τα τείχη», επέμεινε, αναφερόμενος προφανώς στους φράχτες που κατασκευάζει η Ουγγαρία στα σύνορα με τη Σερβία και τη Ρουμανία για να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών στο έδαφός της.

«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη μοιάζει να είναι σε κρίση και προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε και υποστήριξε:

Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα μουσείο ή ένας τόπος ενθυμημάτων. Πρέπει να δούμε με μεγαλύτερο ανθρωπισμό αυτό που γίνεται στον κόσμο, ξεκινώντας από τη Συρία. Η Ευρώπη οικοδομήθηκε με έναν ορίζοντα πιο ευρύ.

Επανερχόμενος στο θέμα των λεγόμενων, των κέντρων υποδοχής, καταγραφής και διαλογής των μεταναστών, που επινοήθηκαν προκειμένου να καταγραφούν τα πρόσωπα που δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη, ο Ρέντσι εκτίμησε πως αποτελούν «ένα στοιχείο της λύσης, όχι τη λύση».