Η κυβέρνηση της Λετονίας αποφάσισε να αποδεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που της είχαν ζητήσει οι Βρυξέλλες να φιλοξενήσει.

Συγκεκριμένα,  η πρωθυπουργός της χώρας, Λαϊμντότα Στραουγιούμα, ανακοίνωσε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι η κυβέρνηση δέχεται την εγκατάσταση άλλων 526 προσφύγων στη χώρα της, όπως είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Λετονία, μια χώρα 2 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε ήδη δεχτεί να φιλοξενήσει 250 ανθρώπους. Συνολικά, με βάση τις ποσοστώσεις που έχει προτείνει η Κομισιόν, θα υποδεχτεί 776 αιτούντες άσυλο.

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Λετονίας Ραϊμόντς Βεγιόνις κάλεσε την κυβέρνηση να συμφωνήσει με την προτεινόμενη ποσόστωση. Πάντως, τρία από τα 13 μέλη του υπουργικού συμβουλίου διαφώνησαν και καταψήφισαν την πρόταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρίχαρντς Κοζλόφσκις θα μεταφέρει τη θέση της χώρας του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 22 Σεπτεμβρίου. «Είναι σημαντικό να μην μείνει η Λετονία στο περιθώριο αλλά να συμμετάσχει πλήρως (στην εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση) με τους εταίρους της», είπε ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.