Η Βουλή της Σλοβακίας καταψήφισε σήμερα το  σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ, την ώρα που αυτή της Λετονίας την υπερψήφισε. 

«Οι βουλευτές του σλοβακικού κοινοβουλίου με 115 ψήφους και 4 αποχές ψήφισαν υπέρ μιας απόφασης που υποχρεώνει την κυβέρνηση να απορρίψει το σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή παράτυπων μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός RTVS.

Οι Σλοβάκοι βουλευτές κάλεσαν για τη λήψη διεξοδικών, συστηματικών και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Επίσης κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις κύριους διαύλους της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και να ενισχύσει την μάχη ενάντια στους διακινητές που φέρνουν τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Η Σλοβακία, όπως αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής προσφύγων, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να υποδεχτεί περίπου 2.300 πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση της Λετονίας από την πλευρά της, αποφάσισε σήμερα να αποδεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που της είχαν ζητήσει οι Βρυξέλλες να φιλοξενήσει.

Η Λαϊμντότα Στραουγιούμα, η πρωθυπουργός της Λετονίας, ανακοίνωσε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι η κυβέρνηση δέχεται την εγκατάσταση άλλων 526 προσφύγων στη χώρα της, όπως είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Λετονία, μια χώρα 2 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε ήδη δεχτεί να φιλοξενήσει 250 ανθρώπους. Συνολικά, με βάση τις ποσοστώσεις που έχει προτείνει η Κομισιόν, θα υποδεχτεί 776 αιτούντες άσυλο.