Ολλανδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δύο Σύρους ως ύποπτους ότι διηύθυναν ένα εκταταμένο δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων που έφερε εκατοντάδες σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Έπειτα από έρευνες που διήρκεσαν έναν χρόνο, οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν έναν 35χρονο Σύρο που ζει στη νότια πόλη Αϊντχόφεν, καθώς και τον 26χρονο εξάδελφό του.

Η Europol, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, παρακολουθεί 30.000 υπόπτους για λαθραία διακίνηση ανθρώπων, οι οποίοι επωφελούνται από τις μεγάλες ροές προς την ευρωπαϊκή ήπειρο προσφύγων που διαφεύγουν από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η συμμορία πλησιάζει αρχικά πρόσφυγες στην Τουρκία, προσφέροντάς τους ταξίδια με σκάφη στην Ελλάδα και την Ιταλία έναντι 7.000 ευρώ, αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση. Το οδικό ταξίδι προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, κοστίζει 1.500 ευρώ επιπλέον.

Οι διακινητές παρέχουν στη συνέχεια λεωφορεία και οδηγούς για τους πρόσφυγες που περνούν μέσω της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Η διαχείριση της διαμετακόμισης γίνεται από το Μιλάνο, την Αθήνα, τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη.

Σε συνεργασία με άλλους, φέρεται ότι πέρασαν λαθραία στην Ολλανδία και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες μεγάλο αριθμό Σύρων που έμεναν στην Ιταλία.

Οι πληρωμές, οι οποίες γίνονταν με μεταβιβάσεις χρημάτων, διοχετεύονταν στην Ολλανδία μέσω ενός τραπεζίτη, αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Τους ολλανδούς ερευνητές συνέδραμαν αρχές στη Γερμανία, την Ιταλια, την Αυστρία και την Ουγγαρία και η έρευνα συντονίσθηκε απο την Europol.