Συνολικά 1500 πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα θα δεχθεί η Ελβετία, ενώ θα αποδεσμεύσει άμεσα άλλα 50 εκατομμύρια φράγκα για να χρηματοδοτήσει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των διεθνών οργανισμών στη Συρία και τις γειτονικές της χώρες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο και αφορά 40.000 πρόσφυγες παρά μόνο εφόσον οι άνθρωποι αυτοί «έχουν καταγραφεί και αναγνωριστεί σωστά, με βάση τους όρους που θέτει η Συνθήκη του Δουβλίνου».

Η πρόεδρος της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούγκα δήλωσε ότι οι ελβετικές αρχές δεν αναμένουν κάποιο κύμα μεταναστών από άλλες χώρες. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι συνοριοφύλακες είναι έτοιμοι να παρέμβουν και να προχωρήσουν σε ελέγχους εάν χρειαστεί. «Όμως σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει λόγος για συστηματικούς συνοριακούς ελέγχους», πρόσθεσε.

Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε επίσης να αποδεσμεύσει άμεσα 50 εκατ. ελβετικά φράγκα και να αυξήσει κατά 20 εκατ. φράγκα το ποσό που θα δοθεί το 2016 για ανθρωπιστικά προγράμματα στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της ελβετικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους. Μάλιστα, το τελευταίο αναγκάστηκε να μειώσει στο μισό τις μερίδες φαγητού που παρέχει στους πρόσφυγες.