Στο τελευταίο 48ωρο της προεκλογικής εκστρατείας πριν ξανανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών βρίσκεται η Ιταλία Ως οι κρισιμότερες αναμετρήσεις θεωρούνται αυτές στο Μιλάνο και στη Νάπολη. Στην ιταλική συμπρωτεύουσα, ο κεντροαριστερός Τζουλιάνο Πιζαπία, με ποσοστό 48,% στον πρώτο γύρο, εξασφάλισε προβάδισμα 6,4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της υποψήφιας της συμπολίτευσης Λετίτσια Μοράτι.

 Παρά την δήλωσή του ότι "δεν επρόκειτο να ασχοληθεί με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του δεύτερου γύρου", ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι με νέες παρεμβάσεις του ζήτησε από τους πολίτες του Μιλάνου "να μην παραδώσουν την πόλη στον Πιζαπία, διότι θα την μετατρέψει σε τσιγγανούπολη" (zingaropoli, στα ιταλικά). Η παρουσία του Μπερλουσκόνι μάλιστα την ίδια ημέρα και σχεδόν την ίδια ώρα σε πέντε δελτία ειδήσεων καναλιών εθνικής εμβέλειας, ώθησε την δημόσια αρχή που εγγυάται το ίσο δικαίωμα παρέμβασης στα μέσα ενημέρωσης Agcom, να παρέμβει: στα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης Rai και σε εκείνα του ιδιωτικού ομίλου Μπερλουσκόνι, επεβλήθησαν πρόστιμα, για παραβίαση των κανόνων της προεκλογικής εκστρατείας, που ξεπερνούν συνολικά τις επτακόσιες χιλιάδες ευρώ.

"Δεν με αφήνουν να μιλήσω", σχολίασε ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, επιλέγοντας να επικοινωνήσει με τους υποστηρικτές του μέσω Διαδικτύου. Παράλληλα ο ηγέτης της Λέγκας Ουμπέρτο Μπόσι ζήτησε από τον ιταλό πρωθυπουργό να υποσχεθεί ότι "δυο τουλάχιστον υπουργεία θα μεταφερθούν στο Μιλάνο". Αλλά μετά από μια πρώτη διαβεβαίωση σε αυτή τη κατεύθυνση ο Μπερλουσκόνι αναγκάσθηκε να υπαναχωρήσει, καθώς πολλά μέλη της κεντροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο, έκριναν το σχέδιο αντισυνταγματικό και προπαγανδιστικό.

"Αυτό που μπορεί να γίνει" --δήλωσε τελικά ο Καβαλιέρε-- "είναι να μεταφερθούν στην ιταλική συμπρωτεύουσα μόνο κάποιοι στρατηγικοί τομείς των υπουργείων".

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Πιζαπία στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων στην εισαγγελία του Μιλάνου "διότι τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει στόχος συκοφαντικής εκστρατείας". Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο σε αρκετές συνοικίες της μεγαλούπολης του ιταλικού Βορρά έχουν παρουσιασθεί άτομα που δηλώνουν ότι "είναι υποστηρικτές του Πιζαπία, και θέλουν να κάνουν τους πρώτους τεχνικούς υπολογισμούς, για την οικοδόμησης του μεγαλύτερου μουσουλμανικού τεμένους της Ευρώπης".

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος επαναλαμβάνει ότι "ουδείς έχει αναλάβει ένα τέτοιο έργο και καθήκον". Παράλληλα, όμως, αναφέρεται στην ανάγκη να οικοδομηθεί ένας επίσημος χώρος λατρείας για τους μουσουλμάνους μετανάστες, ώστε να σταματήσουν να συγκεντρώνονται σε δεκάδες ανεπίσημα τζαμιά.

"Οι τσιγγάνοι και οι μουσουλμάνοι στηρίζουν τον Πιζαπία, αλλά εκείνος ντρέπεται", γράφει η εφημερίδα Il Giornale, ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπερλουσκόνι. Οι ιθύνοντες της κεντροαριστεράς πάντως σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα είναι αισιόδοξοι: "αν επαναληφθεί η επιτυχία του πρώτου γύρου η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Σε περίπτωση που αδυνατεί να το κάνει, ας αδειάσει την γωνιά", δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα σε συνέντευξή του στο δημόσιο κανάλι Rai Tre τάχθηκε υπέρ "μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με τεχνοκράτες, για να αλλάξει ο ισχύων εκλογικός νόμος". Σε ό,τι αφορά, πάντως, το τελικό αποτέλεσμα των δυο μεγάλων αναμετρήσεων, πηγές της ιταλικής κεντροδεξιάς αναφέρουν ότι "στην Νάπολη, θεωρείται περίπου βέβαιη η επικράτηση της κεντροαριστεράς, αλλά στο Μιλάνο τις τελευταίες ημέρες το συντηρητικό μέτωπο δείχνει να ανακάμπτει".

Ο πρώην εισαγγελέας Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Ιταλία των Αξιών" του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, παρά το ότι στον πρώτο γύρο δεν ξεπέρασε το 27,5% των ψήφων, φέρεται έχει εξασφαλίσει προβάδισμα έναντι του κεντροδεξιού Τζάνι Λετιέρι, που πριν από δέκα μέρες επιλέχθηκε από το 38,5% των ναπολιτάνων. Ο Ντε Ματζίστρις, σε περίπτωση εκλογής του, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της συλλογής απορριμμάτων, το οποίο δεν κατάφεραν να λύσουν οι προκάτοχοί του.

Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι της "πρωτεύουσας" του ιταλικού Νότου, ελπίζουν ότι χάρη και στην δικαστική του εμπειρία θα καταφέρει να "σπάσει" τις υπόγειες συνδέσεις πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος.

Οι πολιτικοί σχολιαστές, περιμένουν την ανάλυση των αποτελεσμάτων, την Δευτέρα το βράδυ, για να καταλάβουν, κατά πόσον, οι δημοτικές αυτές εκλογές, θα μπορέσουν να επηρεάσουν την πορεία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, δήλωσε ήδη, πάντως, ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στην κούρσα για την διαδοχή του ζάπλουτου πρωθυπουργού. Όπως αναγνωρίζουν , όμως, και πολιτικοί του αντίπαλοι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι ένας σκληρός πολιτικός μαχητής, που έχει μάθει να εξαντλεί πάντα κάθε πιθανότητα προκειμένου να επικρατήσει.